Χωρίς μιναρέ το τζαμί της Αθήνας.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Χωρίς μιναρέ το τζαμί της Αθήνας..

 



  • Χωρίς μιναρέ και Μουεζίνη ...αλλά με υπογραφή Αλέξανδρου Τομπάζη, θα είναι το πρώτο μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας.



Μίνιμαλ κατασκευή χωρίς ισλαμικά μοτίβα απέξω, με ελεύθερη διακόσμηση από μουσουλμανικού στυλ αραβουργήματα στο εσωτερικό του και με το Ιερό να κοιτάζει προς... τη Μέκκα.

Την κατασκευή του τεμένους της Αθήνας έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη
Πρόκειται για ένα μοντέρνα σχεδιασμένο κτίριο, που δεν θα θυμίζει σε τίποτε τζαμί, και είναι πλέον έτοιμο να δημοπρατηθεί, αφού την περασμένη εβδομάδα πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
Το κόστος κατασκευής του τζαμιού που θα «σηκωθεί» στον Βοτανικό ανέρχεται σε 946.000 ευρώ, είναι χωρητικότητας 350 ατόμων και θα ανεγερθεί σε οικόπεδο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ιερά Οδό.

Ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός έχει σφραγίδα «Τομπάζη» η εμπειρία του οποίου είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς το συγκεκριμένο γραφείο έχει χτίσει μερικά από τα ωραιότερα τζαμιά στον κόσμο.
Ο μιναρές, για κάποιους σήμα κατατεθέν των μουσουλμανικών τεμένων, δεν θα υπάρχει και το εν λόγω κτίριο δεν θα διακρίνεται καθόλου από την Ιερά Οδό. O χώρος υποδοχής του στον Βοτανικό περιελάμβανε κτίρια του πολεμικού ναυτικού, σήμερα κουφάρια.
Στολίζεται από το εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου που στέκει δίπλα στα πέντε συνολικά ερειπωμένα κτίσματα που θα γκρεμιστούν όλα.
Μόνο η εκκλησία θα μείνει ως έχει, συμβολίζοντας τη συνύπαρξη των δύο θρησκειών.

Ο ιμάμης και η επιτροπή
Στον περίγυρο του μουσουλμανικού ναού θα φυτευθούν δέντρα ώστε να δημιουργηθεί άφθονο πράσινο. Θα χτιστούν επίσης υποστηρικτικοί χώροι γραφείων, καθώς και χώροι υγιεινής. Γραφεία θα έχει ο ιμάμης και η διοικούσα επιτροπή του τεμένους, που θα είναι επταμελής και θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπ. Παιδείας, του Δήμου Αθηναίων, πανεπιστημιακούς εγνωσμένου κύρους και δύο εκπροσώπους των μεγάλων μουσουλμανικών κοινοτήτων της χώρας.

Η χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπει κατασκευή κατοικιών, οπότε ο τόπος θα γίνει και θα παραμείνει μέρος λατρείας των μουσουλμάνων και μόνο. Συνολικά τις εργασίες αναμόρφωσης του χώρου έχουν αναλάβει τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη, Νίκου Αθανασιάδη και Παρασκευά Μητσούδη.
Προ ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε απόφαση για την έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού εννιακοσίων σαράντα έξι χιλιάδων ευρώ (946.000) για τη δημοπράτηση με ανοικτή διαδικασία της κατασκευής τεμένους, με μετασκευή υφιστάμενου κτιρίου στην περιοχή του Βοτανικού.

Η χωροθέτηση του Τεμένους στον Βοτανικό έγινε με τον νόμο 4014/2011 με τον οποίο καθορίστηκε η εγκατάσταση και η κατασκευή Τεμένους, περιλαμβανομένων και των απαραιτήτων κτιρίων υποστηρικτικών λειτουργιών.Η διεξαγωγή του διαγωνισμού θα γίνει από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Κτιριακών εγκαταστάσεων (ΕΥΔΕΚ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του υπουργείου.

Ο κύβος ερρίφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Η κατασκευή του τζαμιού συνάδει με την πολιτική μιας χώρας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε τότε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η ανέγερση του τεμένους θα τερματίσει τη σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση των παράνομων τζαμιών στην Αθήνα, τα οποία λειτουργούν κυρίως σε υπόγεια και γκαράζ και υπολογίζονται σε περισσότερα από 150 σε ολόκληρη την Αττική.

Μέχρι στιγμής, στα κρυφά και σε διαμερίσματα πολυκατοικιών ή επικίνδυνες αποθήκες, κυρίως του κέντρου αλλά και της Δυτικής Αθήνας, πλήθος μουσουλμάνων, χρησιμοποιεί αυτούς τους χώρους ως τόπους λατρείας.

Το ιστορικό
«Επτά χρόνια φαγούρας» πέρασαν από την πρώτη απόφαση κατασκευής μέχρι και σήμερα.
•Ηταν το 2006, όταν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ανακοίνωσε την απόφαση κατασκευής τεμένους σε οικόπεδο του Πολεμικού Ναυτικού στον Βοτανικό. Στις 29 Μαρτίου του 2010, συνεδριάζει για πρώτη φορά επιτροπή υπό τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση ανακοινώνει «την άμεση οικοδόμηση του τεμένους Αθηνών».
•Το Νοέμβριο του 2011 όλα είναι έτοιμα, όμως ο τότε υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, παγώνει το εν λόγω θέμα. Ακριβώς έναν χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 2012, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στέλνει στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών τα σχετικά έγγραφα για τη δημοπράτηση της κατασκευής του τεμένους, τη μεταφορά κονδυλίων και την έγκριση της πίστωσης.

Της κ.Βίβιαν Μπενέκου
Bookmark and Share