Αντιστροφή του κλίματος με το «σύνθημα φυγή προς τα μπρος» μετά την έκπληξη της Gazprom να μην υποβάλει προσφορά για τη ΔΕΠΑ επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα κινηθούν κυρίως σε δυο μέτωπα
1) να βγάλουν σε σύντομο χρονικό διάστημα προς αποκρατικοποίηση τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και να πωληθούν εντός του 2013.
2) να ζητήσουν από την τρόικα να μετατεθεί στο 2014 ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ από τους στόχους του προγράμματος αποκρατικοποίησης, καθώς, ακόμα και εάν γίνει δεύτερος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2013. Άλλωστε η διεθνής πρακτική επιβάλλει ότι εάν ένας διαγωνισμός αποτυγχάνει, πρέπει να περνάει ένα ικανό διάστημα πριν γίνει και νέα προσπάθεια. Για το 2013 είχαν προϋπολογισθεί έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 έως 900 εκατ. υπήρχε η βεβαιότητα ότι επρόκειτο να προέλθουν από την πώληση της ΔΕΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, τώρα ο πήχης των εσόδων, ακόμα και εάν πωληθεί μελλοντικά, υποχωρεί αρκετά.
Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρει με νόημα «ό,τι έγινε, έγινε. Τώρα επιδιώκουμε φυγή προς τα μπρος».
To Ταμείο έχει καταλήξει στην πώληση:
Του 35% των ΕΛΠΕ μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού. H ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του επόμενου έτους.
Του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΘ, δηλαδή στο 51%, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον ΟΛΠ όπου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την κινεζική Cosco.
Μετά και τις επαφές Σαμαρά στην Κίνα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την Cosco, καθώς και με άλλους επενδυτές, προκειμένου να γίνει σαφές ποιο ακριβώς από τα δύο μοντέλα που βρίσκονται στο τραπέζι, επιθυμούν: Την παραχώρηση των επιμέρους δραστηριοτήτων του λιμανιού ή την ενιαία παραχώρηση (Μaster Concession) κάθε δραστηριότητας μέσω πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και την ταυτόχρονη επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας.
Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μπορεί το Ταμείο να έχει καταλήξει ότι η καλύτερη λύση είναι αυτή της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΘ, αλλά οι αντιδράσεις είναι μεγάλες.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη είναι πως το λιμάνι πρέπει να παραμείνει, ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπό δημόσιο έλεγχο, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους με βάση την κερδοφορία του, αλλά και για εθνικούς.
Πρέπει η όποια διαδικασία, να αφορά μακροχρόνια παραχώρηση – αξιοποίηση χώρων και να μην αγγίζει την μετοχική σύνθεση του ΟΛΘ.
Πάντως, το πλάνο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ που πρόκειται να παρουσιαστεί στα συναρμόδια υπουργεία, προβλέπει την πώληση και του 74,27% των μετοχών του Δημοσίου που έχει το ΤΑΙΠΕΔ στα χέρια του, και όχι τη μακροχρόνια παραχώρηση των δραστηριοτήτων του λιμανιού.
Σε πρώτη φάση, δηλαδή τον Ιούλιο, εξετάζεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (γύρω στο 51%), και σε δεύτερη φάση, όταν το οικονομικό κλίμα θα είναι καλύτερο, να πωληθεί και το υπόλοιπο ποσοστό του Δημοσίου που ελέγχει το Ταμείο, ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχουν προϋπολογιστεί έσοδα:
- 2,5 δισ. το 2013, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από πώληση ΔΕΚΟ και άλλα 342 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.
- 2,4 δισ. ευρώ για το 2014
- 1,41 δισ. ευρώ για το 2015
- 3,441 δισ. ευρώ για το 2016.
Του κ.Γ. Ι. Δημητρομανωλάκη