ΔΝΤ: Έχει αποτραπεί η χρεοκοπία της Κύπρου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: Έχει αποτραπεί η χρεοκοπία της Κύπρου

Η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέλος της Τρόικας για την Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου, εκτιμά ότι η επώδυνη χρεοκοπία και η ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη έχουν αποτραπεί με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, δρομολογώντας πρόγραμμα εξυγίανσης.

Η...κ. Βελκουλέσκου σε συνέντευξη της στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, αξιολογεί ως σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Επίσης, εκφράζει την εκτίμηση ότι θα συμβάλει, ώστε να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

Η κ. Βελκουλέσκου, η οποία θα επιστρέψει στην Κύπρο τον Ιούλιο για την πρώτη επιθεώρηση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ότι «για να πετύχει το πρόγραμμα έχει μεγάλη σημασία να κοιτάξουμε μπροστά και να υλοποιήσουμε πλήρως και χωρίς καθυστέρηση τις προκριθείσες πολιτικές».

Επίσης, προειδοποιεί ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και απαιτεί θυσίες από τον κυπριακό λαό, αλλά συγχρόνως εκτιμά ότι η Κύπρος με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει τις προκλήσεις, να λύσει τα προβλήματά της και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές.

Στο ερώτημα ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ δηλώνει πως η Κύπρος αντιμετώπισε μοναδικές περιστάσεις και προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η ανάγκη πολύ σημαντικής χρηματοδότησης σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της. Με δεδομένες τις αναμενόμενες μεγάλες απώλειες των τραπεζών, η χρήση κρατικών κονδυλίων για την υποστήριξή τους ήταν ασύμφορη, αναφέρει.

Για το δημόσιο χρέος δηλώνει ότι «δεν ήταν βιώσιμο λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος είχε μεγεθυνθεί ταχύτατα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας και ο οποίος ήταν ευάλωτος».

Υποστηρίζει δε ότι «η στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος των τραπεζών στη ρίζα του εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη στο μέλλον».
Bookmark and Share