Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση θα πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκεται η πρώτη μεγάλη κομβική αποκρατικοποίηση, η οποία μάλιστα αφορά τον περίπλοκο και απαιτητικό τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η νέα βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων της Socar, οι οποίοι είχαν καταθέσει και τη μοναδική προσφορά για την απόκτηση του διαχειριστή του δικτύου αερίου ΔΕΣΦΑ, ανέρχεται στα... 400 εκατ. ευρώ. Η προσφορά αυτή αφορά στο 66% των μετοχών της εταιρείας και αντιστοιχεί σε συνολική αποτίμηση για το 100% του ΔΕΣΦΑ της τάξης άνω των 600 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή η αποτίμηση της εταιρείας που έγινε από ανεξάρτητο εκτιμητή προσδιόριζε την εμπορική αξία της εταιρείας στα 500 εκατ. ευρώ για το 100% ή αλλιώς σε 330 εκατ. ευρώ για το 66% της εταιρείας. Έτσι η προσφορά της Socar είναι κατά 70 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από την ανεξάρτητη εκτίμηση, γεγονός που προκαλεί τα πρώτα χαμόγελα στο Ταμείο των Αποκρατικοποιήσεων, που μόλις μια εβδομάδα πριν έζησε το θρίλερ με τη Gazprom και τη ΔΕΠΑ.
Το αμέσως επόμενο βήμα από την πλευρά του Ταμείου θα είναι να ενημερωθεί η πλευρά του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία πουλάει μαζί με το Δημόσιο το 66% του ΔΕΣΦΑ. Εν αναμονή της απάντησης και των ΕΛΠΕ, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και θα κρίνει – μαζί με τα ΕΛΠΕ – εάν η προσφορά γίνεται αποδεκτή ή όχι. Πάντως το γεγονός ότι η προσφορά υπερβαίνει κατά πολύ το εύλογο εμπορικό τίμημα προϊδεάζει για τη θετική κατάληξη της αποκρατικοποίησης.
Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου για το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς της Socar, ενώ πληροφορίες που κυκλοφόρησαν έκαναν λόγο για προσφορά που περιελάμβανε παραδοχές και όρους. Η αρχική προσφορά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ήταν χαμηλότερη. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες ακολούθησαν διαπραγματεύσεις για όλα τα ανοιχτά και μη ζητήματα με αντιπροσωπεία της αζερικής εταιρείας η οποία βρίσκεται στην Αθήνα.
Ακολούθησε η παροχή διευκρινίσεων με την ελληνική πλευρά να ενημερώνει τη Socar για τα πραγματικά δεδομένα γύρω από τον ΔΕΣΦΑ, οδηγώντας έτσι τους Αζέρους σε επαναπροσδιορισμό της προσφοράς τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν διαπραγματεύσεις και για άλλα ζητήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων έφτασε στο ΤΑΙΠΕΔ το απόγευμα με το προσφερόμενο τίμημα των 400 εκατ. ευρώ να κρίνεται εκ πρώτης όψεως ικανοποιητικό, καθώς υπερβαίνει κατά πολύ την εκτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή.
Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ έχει πολλαπλή οικονομική, πολιτική και γεωστρατηγική σημασία: καταρχάς σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, η είσοδος ενός νέου παίκτη στη διοίκηση της εταιρείας θα προσδώσει τεχνικό και οικονομικό know how και ήδη καλλιεργούνται προσδοκίες στην αγορά ότι με νέο μάνατζμεντ αλλά και τα σημαντικά κεφάλαια των Αζέρων θα υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια για μειώσεις τιμών στα τέλη δικτύου που θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Σε πολιτικό επίπεδο, η Ελλάδα αναδεικνύεται στην πρώτη χώρα που υποδέχεται ως επενδυτή την εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν, τη χώρα δηλαδή στην οποία προσβλέπουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, στις οποίες σήμερα κυριαρχεί η Gazprom.
Υπό αυτό το πρίσμα , η αποκρατικοποίηση έχει και σημαντικό γεωπολιτικό «βάρος» ενόψει μάλιστα και του γεγονότος ότι το Αζερμπαϊτζάν αποκτά πρόσβαση σε μια Ευρωπαϊκή αγορά, λίγες μέρες μάλιστα προτού οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το νότιο διάδρομο και την επιλογή από το κονσόρτιουμ του Shah Deniz μεταξύ του αγωγού TAP και του Nabucco West. Αξίζει να τονιστεί πάντως ότι από την πλευρά του κονσόρτιουμ του TAP επιμένουν να δηλώνουν ότι οι δύο υποθέσεις (ΔΕΣΦΑ και TAP) δε συνδέονται μεταξύ τους και ότι ο ένας διαγωνισμός είναι εντελώς ανεξάρτητος και δεν επηρεάζει την έκβαση του άλλου.
Του Χάρη Φλουδόπουλου