Ξημερώματα συμφώνησαν επί της αρχής για το κούρεμα καταθέσεων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ξημερώματα συμφώνησαν επί της αρχής για το κούρεμα καταθέσεων

 

Τα ξημερώματα κατέληξαν σε συμφωνία οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. για τις γενικές αρχές που θα διέπουν τη “διάσωση εκ των έσω” (bail in) των τραπεζών στην Ευρώπη, η οποία, ανάμεσα σε άλλα θα περιλαμβάνει και κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.



Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών κατέληξε μετά από... συμβιβασμό και μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας έξι ωρών, σε ένα σχέδιο οδηγίας, πάνω στο οποίο θα υπάρξει διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι προκειμένου να αποφευχθεί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι όταν μια τράπεζα χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί ή να εκκαθαριστεί, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού τα κράτη μέλη διατηρούν ένα μεγάλο περιθώριο αυτονομίας για να χειρίζονται τις περιπτώσεις τραπεζών που θα τίθενται υπό εκκαθάριση, αλλά καθορίζονται κοινοί δεσμευτικοί κανόνες για τον τρόπο που θα επιβάλλεται η ζημιά στους ιδιώτες πιστωτές των τραπεζών, κατά σειρά προτεραιότητας: τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους κατόχους ανασφάλιστων (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέσεων.

Οι διαδικασίες εκκαθάρισης θα περιλαμβάνουν:

- Την πώληση θυγατρικών ή κλάδων

- Δημιουργία ενδιάμεσων φορέων (διαχωρισμούς σε καλή και κακή τράπεζες)

- “Διάσωση εκ των έσω” (bail in) δηλαδή την επιβολή των ζημιών σε μετόχους και ανασφάλιστους πιστωτές.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι καταθέσεις φυσικών προσώπων, μικρών και μεσαίων, καθώς και οι υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό προστασίας από τις ανασφάλιστες καταθέσεις των μεγάλων εταιρειών.

Από το bail in θα εξαιρούνται:

- Οι καλυμμένες καταθέσεις και οι ασφαλισμένες απαιτήσεις, όπως καλυμμένα ομόλογα

- Οι υποχρεώσεις προς εργαζόμενους εκκαθαριζομένων εταιρειών (μισθοί και συντάξεις)

- Εμπορικές απαιτήσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για την ημερήσια λειτουργία της επιχείρησης

- Απαιτήσεις από συστήματα πληρωμών εξοφλητέες σε λιγότερο από 7 ημέρες.

- Διατραπεζικές απαιτήσεις εξοφλητέες σε λιγότερο από 7 ημέρες.

Οι εθνικές αρχές θα μπορούν να εξαιρούν ορισμένες απαιτήσεις από το “κούρεμα” για ειδικούς λόγους, ενώ θα πρέπει να συγκροτήσουν ένα ειδικό Ταμείο Εκκαθάρισης, στο οποίο θα συνεισφέρουν οι τράπεζες της χώρας. Μέσα σε μια δεκαετία το ταμείο θα πρέπει να αποκτήσει πόρους ίσους με το 8% των καλυμμένων καταθέσεων της χώρας.

Οi εθνικές αρχές θα μπορούν, εφόσον κρίνουν σκόπιμο να χρησιμοποιούν το Ταμείο Εκκαθάρισης για να ανακεφαλαιοποιούν τράπεζες, αλλά σε κάθε περίπτωση το 8% των απαιτούμενων κεφαλαίων θα πρέπει να καλύπτεται με “bail in” ενώ το ανώτατο όριο συμμετοχής του Ταμείου Εκκαθάρισης θα είναι 5%.

"Ικανοποιημένοι" δηλώνουν οι υπουργοί Οικονομικών

“Αυτή είναι μια επιτυχία, μια σκληρά κερδισμένη επιτυχία", ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμφωνίας για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης. "Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας για να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών χρεών”, είπε.

"Αν μια τράπεζα είναι το πρόβλημα, τώρα έχουμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρώπη για να αποφασιστεί ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό", δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Η συμφωνία επετεύχθη λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Πριν από τη συνεδρίαση του Ecofin, οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. ήταν χωρισμένες σε δύο “στρατόπεδα”. Στο πρώτο ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που επιθυμούσαν μεγαλύτερη ανεξαρτησία σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Στον αντίποδα, άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, τάσσονταν υπέρ αυστηρότερων διατάξεων για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα που μπορεί να φοβίσει τους επενδυτές και τους καταθέτες.
Bookmark and Share