Εξαπλώνονται τα νόμιμα "συνθετικά ναρκωτικά".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Εξαπλώνονται τα νόμιμα "συνθετικά ναρκωτικά"..

Ανησυχητική είναι η απότομη αύξηση της ποικιλίας των νόμιμων “designer drugs”, με ονόματα που ενθαρρύνουν τους νέους να πιστέψουν ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. 


-Ηρωίνη και κοκαΐνη ...σε παρακμή-
Ο αριθμός των καινούριων ψυχοδραστικών ουσιών (NPS), οι οποίες διαφημίζονται ως «designer drugs», έφτασε τις.. 251 στα μέσα του 2012, σημειώνοντας αύξηση άνω του 50%, ανακοίνωσε το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ. «Αυτό είναι ένα ανησυχητικό πρόβλημα- όμως τα ναρκωτικά είναι νόμιμα...Καθώς πωλούνται ανοιχτά, ακόμα και μέσω Διαδικτύου, τα NPS μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνα από τα 'παραδοσιακά' ναρκωτικά, αφού δεν έχει εξεταστεί το αν είναι ασφαλή για χρήση ή όχι».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ονόματα όπως «spice», «meow-meow» και «bath salts» παραπλανούν τους νέους, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι εμπλέκονται σε χαμηλής επικινδυνότητας διασκέδαση. Όμως, «οι δυσμενείς επιπτώσεις και η πιθανή εξάρτηση που προκαλούν αυτές οι μη ελεγχόμενες ουσίες δεν κατανοούνται από τους νέους». Η κατάχρηση ουσιών μεταξύ των νέων στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι διπλάσια σε σχέση με αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Γαλλία διαθέτουν τους πιο πολλούς χρήστες.

Τα NPS κατασκευάζονται με μικρή τροποποίηση της μοριακής δομής των ελεγχόμενων ναρκωτικών. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν ναρκωτικά με παρόμοιες επιδράσεις, που όμως καταφέρνουν να περνούν από τις εθνικές και διεθνείς απαγορεύσεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «πολλαπλασιάζονται με πρωτοφανή ρυθμό και θέτουν απροσδόκητες προκλήσεις στη δημόσια υγεία. Το διεθνές σύστημα ελέγχου ναρκωτικών αποδεικνύεται για πρώτη φορά αναποτελεσματικό, λυγίζοντας εξαιτίας της ταχύτητας και της δημιουργικότητας του φαινόμενου».

Ηρωίνη και κοκαΐνη ...σε παρακμή
Συνολικά, η κατανάλωση ναρκωτικών έχει παραμείνει σταθερή διεθνώς, όσον αφορά τους εξαρτημένους χρήστες ή τις διαταραχές εξαιτίας ναρκωτικών. Το 2011, οι θάνατοι λόγω ναρκωτικών έφτασαν τους 211.000. Καθώς η κατάχρηση παραδοσιακών ναρκωτικών, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη, φαίνεται να μειώνεται σε κάποια μέρη του κόσμου, η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ΝPS αυξάνεται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η χρήση ηρωίνης στην Ευρώπη και κοκαΐνης στην Αμερική έχουν σημειώσει πτώση, ενώ η αγορά της κοκαΐνης φαίνεται να εξαπλώνεται στη Νότια Αμερική και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας. Ακόμα, κατά τον ΟΗΕ, έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν ενέσεις ναρκωτικών μολυσμένες με τον ιό (HIV) που προκαλεί AIDS. Το 2011, περίπου 1.6 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ 15 και 64 που έπαιρναν ναρκωτικά μέσω ενέσεων ζούσαν με HIV, μία μείωση κατά 46% σε σχέση με τις μετρήσεις των τριών προηγούμενων ετών. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν βελόνες για να πάρουν ναρκωτικά έχει επίσης πέσει.

Οι προαναφερθέντες μειωμένοι αριθμοί αποτελούν «σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της διαθεσιμότητας πιο αξιόπιστων πληροφοριών που αποδεικνύουν την κυριαρχία του HIV μεταξύ ανθρώπων που παίρνουν ναρκωτικά μέσω ενέσεων». Εγκληματίες γρήγορα εισήλθαν στην κερδοφόρα αγορά των NPS, ενώ η νομοθεσία έχει μείνει πίσω, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκπρόσωποι του Οργανισμού συμπλήρωσαν πως η Αφρική βρίσκεται στο επίκεντρο της παραγωγής και του εμπορίου παράνομων ουσιών. Οι κατασχέσεις ηρωίνης έχουν αυξηθεί απότομα στην Αφρική από το 2009, με επίκεντρο την Ανατολική Αφρική, στην οποία έχει σημειωθεί δεκαπλάσια αύξηση.

Πηγή: REUTERS
Bookmark and Share