Στα προ κρίσης επίπεδα επέστρεψαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Στα προ κρίσης επίπεδα επέστρεψαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα!

 

Με μία πρώτη ματιά της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις ανά χώρα θα έλεγε κανείς ότι η Ελλάδα "διέγραψε" την κρίση και έχει αλλάξει κεφάλαιο.



Σύμφωνα με την έκθεση οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα επανήλθαν το 2012 στα προ κρίσης επίπεδα φθάνοντας τα..2.945 εκατ. δολ. από 1.143 εκατ. δολ. το 2011.

"Μαγική" εικόνα; Όχι και τόσο, αφού ναι μεν αυτά τα κεφάλαια ήταν τρόπο τινά επένδυση, απλά όχι ...νέα. Στην ουσία σχεδόν το σύνολο της εισροής αφορούσε κεφάλαια από μητρικούς ομίλους στο εξωτερικό με αντικείμενο τη συμμετοχή τους σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικών τους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Εξάλλου το ποσοστό των εισροών σε συνάρτηση με το ΑΕΠ είναι μόλις 1,5%.

Η έκθεση της UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) παρουσιάστηκε χθες στο αμερικανικό κολέγιο, παρουσία του υφυπ. Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε βάθος επταετίας οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα θα μπορούσαν να επταπλασιαστούν.

Μάλιστα υποστήριξε ότι με την ανεργία στο 27% η Ελλάδα πρέπει να υποδεχθεί όλες τις επενδύσεις και όχι μόνο αυτές που χαρακτηρίζονται προστιθέμενης αξίας.

Το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων (ουσιαστικά οι υφιστάμενες επενδύσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν στη χώρα μας) διαμορφώθηκε σε 37.801 εκατ. δολ. πέρυι από 29.170 εκατ. δολ. το 2011.

Την ίδια ώρα γειτονικές χώρες ή χώρες που βρίσκονται επίσης σε καθεστώς μνημονίου, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία συνεχίζουν να προσελκύουν επενδύσεις, με την Ιρλανδία, μάλιστα να συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 πρώτων χωρών από άποψη εισροών αλλά και εκροών άμεσων ξένων επενδύσεων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ UNCTAD



Bookmark and Share