Εντολή για την απομάκρυνση 16 επιστημόνων από ρωσικό ερευνητικό σταθμό στην Αρκτική έδωσε το υπουργείο Φυσικών Πόρων της Ρωσίας, μετά από τη διαπίστωση ότι το κομμάτι πάγου, πάνω στο οποίο βρίσκεται το κτήριο, διαλύεται με ταχείς ρυθμούς.
Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, στη ... Μόσχα εκφράζονται φόβοι όχι μόνο για τον ίδιο το σταθμό «Βόρειος Πόλος 40» και για την ακεραιότητα των εργαζομένων, αλλά και για περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής, κοντά στον Καναδά.
Στο σημείο αναμένεται να έχει φθάσει έως τις 10 Ιουνίου ρωσικό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό, για να απομακρύνει τους 16 επιστήμονες. «Υπάρχει ήδη σχέδιο: το [σκάφος] «Γιαμάλ» πρόκειται να αποπλεύσει από το λιμάνι του Μούρμανσκ στις 31 Μαΐου και μετά από περίπου 10 ημέρες να προσεγγίσει την τοποθεσία του σταθμού», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σοκολόφ, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας αποστολών στην Αρκτική.
«Ο πάγος, όμως, διαλύεται και έτσι αποφασίστηκε να αποσυναρμολογήσουμε το σταθμό, προκειμένου να αποφύγουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Το μέγεθος της καταστροφής στον πάγο σημαίνει ότι ο σταθμός δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης αυτό το καλοκαίρι, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να εκκενωθεί εγκαίρως, χωρίς αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι να διατρέχουν κίνδυνο.»
Ο εντοπισμός κατάλληλων κομματιών πάγου για τους σταθμούς γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση, εξαιτίας της συρρίκνωσης των πάγων κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Ρωσία, η οποία εγκαινίασε τον πρώτο της σταθμό στην Αρκτική πριν από σχεδόν 80 χρόνια, αναγκάζεται να προχωρήσει στην προληπτική εκκένωση κτηρίου της. Τον Απρίλιο του 2012, ο ερευνητικός σταθμός SP-39 μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, καθώς ο πάγος, πάνω στον οποίο είχε τοποθετηθεί αρχικά, άρχισε να διαλύεται.