Για το 2013, η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 1,6%, ποσοστό
...που απέχει πολύ από το 7% με το οποίο έτρεχε η ρωσική οικονομία και είναι το χαμηλότερο από το 2009.
Η ρωσική οικονομία από τη στιγμή που ήρθε στα πράγματα της χώρας ο Vladimir Putin, ξεκίνησε μία έντονη ανοδική κούρσα. Η ρωσική ανάπτυξη στα... μέσα της προηγούμενης δεκαετίας χτύπησε... κόκκινο με ρυθμό ανάπτυξης 7% το χρόνο για να υποστεί επιβράδυνση της τάξης του 3,6% το 2012.
Για το 2013, η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 1,6%, ποσοστό που απέχει πολύ από το 7% με το οποίο έτρεχε η ρωσική οικονομία και είναι το χαμηλότερο από το 2009.
Σύμφωνα με τον Εconomist, oικονομολόγοι εδώ και καιρό προειδοποιούν ότι η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου καθώς και η κρίση στη ζώνη του ευρώ έχουν επηρεάσει τη ρωσική οικονομία την ώρα που το Κρεμλίνο περιμένει να ορθοποδήσει η παγκόσμια οικονομία και δεν κοιτά τις προφανείς λύσεις που είναι στο χέρι του.
Στη δεκαετία του 2000 οι συνέπειες της υποτίμησης του 1998 έκαναν τα ρωσικά εμπορεύματα ελκυστικά. Οι υποδομές από τη σοβιετική εποχή με νέες μικρές επενδύσεις και ο πετρελαϊκός πλούτος που αναδιανεμήθηκε μέσω της κατανάλωσης είχαν τεράστια θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας.
"Η Ρωσία δεν είχε πλέον πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Κανείς στην ρωσική εξουσία δεν είναι προετοιμασμένος για το τέλος αυτού του ισχύοντος μοντέλου", ανέφερε η Ν. Orlova της Alfa Bank στον Economist.
Στις μέρες μας ο υψηλός πληθωρισμός και το ισχυρό ρούβλι έχουν διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα με αποτέλεσμα οι ρωσικές εταιρείες να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό. Μάλιστα μόνο τον Μάιο οι εκροές κεφαλαίων έφτασε τα 9 δισ ευρώ.
Ένα άλλο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η ρωσική οικονομία είναι το χάσιμο 300,000 θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα την ώρα που το ρωσικό κράτος προσέθεσε άλλο 1,1 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους ανεβάζοντας τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στη Ρωσία στα 18 εκατ. Πρόκειται για ένα ποσοστό περίπου στο 25% του συνόλου των εργαζομένων, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο ακόμα και από το αντίστοιχο της Γαλλίας.
Ο Vladislav Inozemtsev από το Post-Industrial Studies σημειώνει ότι ο νόμος του Putin είναι ότι: "Η αύξηση στο εισόδημα είναι πιο σημαντική από την αύξηση στην πραγματική οικονομία", πράγμα που μπορεί να κρατά τον Ρώσο πολιτικό μακριά από... προβλήματα στην πολιτική του καριέρα αλλά όλο και βυθίζει τη ρωσική οικονομία.