Σαμαράς: "Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Σαμαράς: "Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ"

 



Κοιτάσματα υπάρχουν όχι μόνο στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, αλλά και νότια και δυτικά και σε όλη την περιοχή μέχρι το Ιόνιο.



Στην διάρκεια της ομιλίας του στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έκανε λόγο για το ρόλο της... Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις και αναφέρθηκε στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εντόπισαν η Κύπρος και το Ισραήλ.

«Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι βρίσκονται ακόμα πιο σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της ελληνικής ΑΟΖ, όχι μόνο στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, αλλά και νότια και δυτικά και σε όλη την περιοχή μέχρι το Ιόνιο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, διότι φωτογραφίζει εθνικό μας πλούτο, αλλά είναι σημαντικό και για την Ευρώπη ολόκληρη διότι η Ευρώπη έχει τεράστια δίψα ενέργειας. Φυσικά η ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ΑΟΖ είναι αποκλειστικά εθνική υπόθεση. Αυτό τίποτε δεν το αλλάζει, τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει. Ολα, βέβαια, πρέπει να γίνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι να γίνουν αντικείμενο τοπικών ανταγωνισμών. Εδώ χρειάζεται η στήριξη της ΕΕ.

Αν μέχρι τώρα η Ελλάδα απαντούσε σε προκλήσεις και απειλές, τώρα διεκδικεί ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις επειδή βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφική θέση, χωρίς να είναι η μόνη που διαθέτει αυτό το προνόμιο», είπε ο πρωθυπουργός.

Και η ΕΕ και οι άλλες ξένες χώρες έχουν συμφέρον να επενδύσουν στη σταθερότητα Ελλάδας-Κύπρου, γιατί αλλιώς θα ανοίξει η "κερκόπορτα" να περάσει η αποσταθεροποίηση από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να γίνουν προπύργια σταθερότητας σε μια περιοχή ταραγμένη» είπε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε την ΕΕ να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Για το Κυπριακό τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης, αλλά διαφώνησε κατηγορηματικά με τυχόν «νεκρανάσταση του διαβόητου σχεδίου Ανάν», όπως το χαρακτήρισε. Η προτεραιότητα είναι να ορθοποδήσει η Κύπρος και κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί να την εκβιάσει σε αυτή την αδύνατη στιγμή.

Για την Τουρκία είπε ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα, όμως χρειάζεται ηρεμία στις διμερείς σχέσεις, αυτό το θέλει πλέον και η Τουρκία κι αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. «Δεν δεχόμαστε εμβαλωματικές λύσεις που κυοφορούνται. Δεν κρύβουμε προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκβιάζουμε. Οικοδομούμε διπλωματία αλήθειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξέφρασε τη σθεναρή του αντίθεση σε οποιαδήποτε απαράδεκτες, ανιστόρητες και αλυτρωτικές επιδιώξεις από τη γειτονική πλευρά.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. και της Κίνας η ανάπτυξη των μεταξύ τους εμπορικών σχέσεων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Είπε, μάλιστα, πως χωρίς να «σπάσουμε αυγά» στο εσωτερικό της χώρας οι κοσμογονικές αλλαγές που θα γίνουν θα μας προσπεράσουν.

Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έβαλε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ. Σε άλλο σημείο είπε ότι δικαιώθηκε η πολιτική του Κώστα Καραμανλή, που ως πρωθυπουργός προώθησε τη συνεργασία με τον κινεζικό κολοσσό της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ακόμη ότι η επένδυση στα Μεταλλεία Χρυσού της Χαλκιδικής θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της πειοχής.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, την περίοδο του πρώτου Μνημονίου, είχε επισημάνει το λάθος του ΔΝΤ και για το λόγο αυτό είχε αρνηθεί να υπογράψει το Μνημόνιο, αλλά στήριζε όσες πολιτικές κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση.
Bookmark and Share