Στις 10 Ιουνίου, σε μία εβδομάδα δηλαδή, θα κατατεθούν τελικά οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού επίσημη ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί ακόμη.
Θεωρητικά, την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να αναμένονται δεσμευτικές προσφορές από τους παρακάτω... ομίλους, οι οποίοι κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές τον περασμένο Νοέμβριο:
· Gazprom (Ρωσία) για την ΔΕΠΑ
· Μ&Μ GasCo (Ελλάδα Μυτιληναίος-Βαρδινογιάννης) για την ΔΕΠΑ
· Negusneft (Sintez Group) (Ρωσία) για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ
· PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Τσεχία-ελλάδα) για τον ΔΕΣΦΑ
· Socar (Αζερμπαϊτζάν) για τον ΔΕΣΦΑ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για τη ΔΕΠΑ οι προσφορές θα είναι μόνο 2 (Gazprom, M+M) και για το ΔΕΣΦΑ επίσης 2 (Negusneft, Socar). Σχετικά με το ΔΕΣΦΑ, κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τη Socar, θα σημάνει πολλά για την τύχη του αγωγού ΤΑΡ, καθώς η επένδυση της αζέρικης εταιρείας στην Ελλάδα, συνδυάζεται με την επιλογή του συγκεκριμένου αγωγού. Όσο για τα τιμήματα, από τις διαρροές προκύπτει ότι τα υψηλά τιμήματα που υπόσχονταν κυρίως οι ρωσικές εταιρείες της τάξης των 900 εκατομμυρίων, θα είναι μάλλον κουτσουρεμένα.
Από το Νοέμβριο μέχρι τώρα κύλησε πολύ νερό, το αφεντικό της Gazprom έκανε τη διαδρομή Μόσχα - Αθήνα, Παγκράτι - Ομόνοια για να επιβάλλει τους όρους του στο κείμενο της συμφωνίας εξαγοράς και εν τέλει επιβλήθηκε ως ο κύριος διεκδικητής του ελληνικού μονοπωλίου φυσικού αερίου.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο συναντήθηκε τρεις φορές ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom, πείσθηκε από τις διαβεβαιώσεις του Ρώσου, ότι η εταιρεία του μετά την εξαγορά της ΔΕΠΑ, θα προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις τιμών μέχρι και 30%.
Αυτό βεβαίως μένει να το δουν οι καταναλωτές στην πράξη, αφού μονοπώλιο και χαμηλές τιμές είναι έννοιες ασυμβίβαστες.
του Μιχάλη Καϊταντζίδη
.