Η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στο ατύχημα απ΄ ό,τι πριν από τη σύσκεψη κορυφής της Δευτέρας.
Οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν ταμπουρωθεί στις θέσεις τους και καμία προσπάθεια λύσης δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Εν αναμονή της... αποψινής σύσκεψης κορυφής (που ίσως να μην είναι και η τελευταία...) τα επιτελεία των τριών κομμάτων σταθμίζουν τα δεδομένα προκειμένου να πάρουν την μεγάλη απόφαση: Βρίσκουν κοινά αποδεκτή λύση ή σπάνε το σκοινί;
Παρότι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επέμειναν ότι στην σύσκεψη της Δευτέρας "ουδείς έθεσε θέμα νέου πρωθυπουργου", οι επιτελείς των Ευ. Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη αντιτείνουν ότι... τέθηκε, όταν ο τελευταίος είπε στον πρωθυπουργό ότι "το Σύνταγμα προβλέπει κι άλλες λύσεις εκτός από εκλογές".
Επειδή όμως η λύση των διερευνητικών εντολών δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στο σύνολο της "γαλάζιας" κοινοβουλευτικής ομάδας, η προσφυγή στις κάλπες (και δη, στην καρδιά του καλοκαιριού) φαντάζει απειλητική.
Το μέγεθος του προβλήματος προκύπτει και από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας, καθώς χθες αναδείχθηκε το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013-2014 λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων (σ.σ. 1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος) και τα προβλήματα στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων – ακόμη κι αυτών που έχουν δρομολογηθεί.
Πλην απροόπτου δε, η πλευρά των δανειστών εξακολουθεί να μην επιθυμεί εκλογές «αυτή τη στιγμή» -αν και, επισήμως, προτάσσουν την ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής ομαλότητας στη χώρα.
Δύο σενάρια για την ΕΡΤ
Στο μείζον θέμα που έχει προκύψει με την ΕΡΤ, οι τρεις εταίροι εξακολουθούν να οχυρώνονται πίσω από τις διαφορετικές ερμηνείες που δίνουν στην απόφαση του ΣτΕ.
Κατά το Μαξίμου το νόημά της είναι "η δημόσια τηλεόραση εκπέμπει προσωρινό πρόγραμμα μέχρι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, ωστόσο η ΕΡΤ δεν υφίσταται και οι εργαζόμενοί της έχουν απολυθεί".
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αντιτείνουν ότι η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ σημαίνει επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το υπάρχον προσωπικό –μέχρι να ιδρυθεί η ΝΕΡΙΤ και να γίνουν οι προσλήψεις του νέου προσωπικού της.
Επιπλέον, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να αποσπάσουν την προσοχή από τη δικαστική απόφαση ("το ΣτΕ απεφάνθη επί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης") και να την επαναφέρουν στην πολιτική λύση: Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει, απλά, να καταργηθεί η ΚΥΑ ή να αντικατασταθεί από μία άλλη με περιεχόμενο κοινά αποδεκτό.
Οπως; Μία λύση που έπεσε στο τραπέζι είναι: παραμένει εν ισχύ η ΚΥΑ, καταργείται η ΕΡΤ και οι εργαζόμενοί της καλούνται μεν να παραλάβουν τις αποζημιώσεις τους αλλά, ταυτόχρονα, να υπογράψουν όλοι (σ.σ. όσοι το επιθυμούν) δίμηνες συμβάσεις εργασίας για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, ώστε να "βγει" στον αέρα το μεταβατικό πρόγραμμα – από έναν επίσης μεταβατικό φορέα.
Το μεγάλο "μείον" αυτής της λύσης είναι ότι η κυβέρνηση παρουσίασε ήδη στην τρόικα τις 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που ήταν το πλάνο για τον Ιούνιο. Αυτός ο αριθμός αποτελείται φυσικά από τους απολυμένους της ΕΡΤ, οπότε θα πρέπει να βρεθούν... άλλοι στις θέσεις τους.
Αυτή η πρόταση βρίσκεται στον αντίποδα του "σχεδίου προσωρινής λειτουργίας" που εκπόνησε το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, για πρόσληψη 20-30 εργαζομένων που θα "βγάλουν" λιτό ενημερωτικό πρόγραμμα (με ειδήσεις από το ΑΠΕ) και εκπομπές "ψυγείου" (ντοκυμαντέρ).
Σιωπή των δύο στην τροπολογία του ΚΚΕ
Να σημειωθεί πάντως ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν πήραν το λόγο στην κόντρα που ξέσπασε χθες το βράδυ στη Βουλή, όταν η κυβέρνηση (δια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου) αρνήθηκε να συζητηθεί η τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δρομολόγησε το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Ο κ. Λυκουρέντζος εμφάνισε ως επιχείρημα το γεγονός ότι η τροπολογία δεν συνοδευόταν από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οπότε αυτό έδωσε διέξοδο στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι είχαν πει ότι θα στηρίξουν την τροπολογία "εάν ερχόταν σε ψηφοφορία".
Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ...