To πολιτικό ρίσκο φέρνει -και- ευκαιρίες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

To πολιτικό ρίσκο φέρνει -και- ευκαιρίες..

 

  • Συνήθως πρόωρες εκλογές δεν γίνονται αν δεν τις θέλουν οι ενδιαφερόμενοι. Φυσικά, καμιά φορά συμβαίνουν «ατυχήματα». Όμως, η πολιτική αβεβαιότητα δεν είναι απαραίτητα κακή για όλους..



Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βγάλει κανείς λεφτά στις αγορές.
Ένας από αυτούς είναι να πάει κόντρα στο ρεύμα.
Κοινώς, να πουλά όταν επικρατεί υπέρμετρος ενθουσιασμός και οι...
αποτιμήσεις έχουν πάρει διαζύγιο από τα θεμελιώδη δεδομένα και να αγοράζει όταν όλοι σχεδόν τα έχουν βάψει μαύρα και η απαισιοδοξία έχει χτυπήσει κόκκινο.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

Κάπου 11 με 12 μήνες πριν ορισμένα ξένα hedge funds και ντόπιοι επενδυτές έκαναν πράξη αυτήν την αρχή, αγοράζοντας τα νέα ελληνικά ομόλογα είχαν δει τις τιμές τους να πέφτουν στα τάρταρα.

Με άλλα λόγια, οι τιμές είχαν πέσει ακόμη και κάτω από το 20% της ονομαστικής αξίας, ενώ οι αποδόσεις τους είχαν σκαρφαλώσει στο 35%-40%.

Ο κύριος λόγος δεν ήταν άλλος από την πολιτική αβεβαιότητα που έφεραν οι εκλογικές αναμετρήσεις και τις ενισχυμένες πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Χρειάστηκε να γίνουν οι διπλές περσινές εκλογές και να περάσουν αρκετοί μήνες για να γίνουν ευρέως γνωστά τα ονόματα μερικών από τα hedge funds, όπως του Third Point, που θησαύρισαν αγοράζοντας το ελληνικό ρίσκο σε μια εποχή όπου κανείς άλλος δεν το άγγιζε.

Σήμερα, έναν χρόνο αργότερα, η τρικομματική κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονους τριγμούς στον απόηχο της απόφασης του πρωθυπουργού για κλείσιμο της ΕΡΤ και της λειτουργίας στη θέση της μιας πιο μικρής εταιρείας, που θα στελεχωθεί με αξιοκρατία.

Με τον πρωθυπουργό να έχει βάλει νερό στο κρασί του, αλλά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να μην ικανοποιούνται, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο.

Παρότι δεν φαίνεται να το θέλει κανένα άλλο κόμμα που αντιπροσωπεύεται στη Βουλή πέραν της Χρυσής Αυγής, που θα βγει σίγουρα κερδισμένη.

Προσωπικά, δίνουμε λίγες πιθανότητες στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από τη στιγμή που οι πρωταγωνιστές δεν τις θέλουν, όμως μπορεί να κάνουμε λάθος, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί.

Εξυπακούεται ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα εκσφενδονιστεί στα ύψη αν προκηρυχθούν εκλογές, προκαλώντας απώλειες σε μετοχές και ομόλογα.

Όμως, κάτι τέτοιο θα πρέπει να εκληφθεί ως μεγάλη ευκαιρία για να αποκομίσει κάποιος σημαντικά κέρδη από τις ελληνικές κινητές αξίες, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, για δύο λόγους:

Πρώτον, κανένα από τα κόμματα που έχουν βλέψεις για την εξουσία, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αμφισβητεί τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Δεύτερον, κανένα άλλο κόμμα δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πειστικό σχέδιο με την Ελλάδα εκτός ευρώ που θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντικό λαϊκό έρισμα.

Η αυξανόμενη αρνητική προδιάθεση απέναντι στο ευρώ σε σχέση με το παρελθόν οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις επιπτώσεις της λιτότητας.

Τρίτον, οι εταίροι στην ευρωζώνη δεν θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ γιατί κατέχουν πλέον ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους και θα υποστούν μεγάλες ζημίες αν η χώρα βαρέσει κανόνι.

Πέραν φυσικά της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα υποστεί το κατεξοχήν πολιτικό πρότζεκτ του ευρώ.

Επομένως, το ελληνικό πολιτικό ρίσκο, ακόμη κι αν γίνουν πρόωρες εκλογές, είναι στην ουσία μικρό.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, δεν έχει άλλη επιλογή από την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών για να συνεχίζει να παίρνει τις δόσεις της.

Άρα, οποιαδήποτε μεγάλη υποχώρηση των τιμών των ομολόγων και των μετοχών υγιών εταιρειών θα πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία για μεγάλα κέρδη.
Dr. Money
Bookmark and Share