300 εκατ. ευρώ για 300 μεταποιητικές μονάδες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

300 εκατ. ευρώ για 300 μεταποιητικές μονάδες..

 


Ανθίζουν... δειλά δειλά στην περιφέρεια οι πρώτες αγροτικές επενδύσεις.



Πρόκειται για περίπου 300 μικρομεσαίες μεταποιητικές μονάδες συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από... κοινοτικά κονδύλια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Oι επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται σε διάφορους αγροδιατροφικούς τομείς, όπως κρέας, γάλα, οπωροκηπευτικά, ελιά - ελαιόλαδο, δημητριακά, μέλι, ζωοτροφές, κρασί, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό.

Οι μονάδες αυτές χρηματοδοτούνται από τη δράση «Μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων». Για την ακρίβεια, έχουν γίνει δύο προσκλήσεις για την υποβολή σχεδίων μεταποίησης προς χρηματοδότηση. Από την 1η πρόσκληση ήδη 80 επιχειρήσεις που πήραν το «πράσινο» φως για τις ενισχύσεις υλοποιούν επενδύσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα τα 65 εκατ. ευρώ είναι δημόσια δαπάνη.

Αυτήν την περίοδο «τρέχει» η διαδικασία της αξιολόγησης 414 μεταποιητικών σχεδίων συνολικού ύψους 426 εκατ. ευρώ. Από αυτές τις αιτήσεις έχουν κριθεί πλήρεις οι 224. Γύρω στις 220, από τις συνολικά 414 εκτιμάται ότι θα πάρουν τις τελικές εγκρίσεις με επενδύσεις της τάξης των 180 με 200 εκατ. ευρώ.


Ακολουθούν και άλλες
Από την έως τώρα αξιολόγηση των υποψήφιων επενδυτικών σχεδίων της δεύτερης πρόσκλησης και της ολοκλήρωσης της πρώτης πρόσκλησης ανά είδος επένδυσης χρηματοδοτούνται ή πρόκειται σε λίγο καιρό να ενισχυθούν μεταποιητικές μονάδες: Στον τομέα των οπωροκηπευτικών και των ελιών ύψους 55,5 εκατ. ευρώ, του γάλακτος 38,2 εκατ. ευρώ, του κρέατος 25,1 εκατ. ευρώ, του οίνου 18,8 εκατ. ευρώ, των ελαιούχων προϊόντων 12,1 εκατ. ευρώ, των ζωοτροφών 5,5 εκατ. ευρώ, του μελιού 4,6 εκατ. ευρώ, των δημητριακών 2,7 εκατ. ευρώ, των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών 2,6 εκατ. ευρώ και των σπόρων 734.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, «οι ρυθμοί αξιολόγησης των μεταποιητικών σχεδίων έχουν επιταχυνθεί τους τελευταίους 12 μήνες. Πρόκειται για προτάσεις επενδυτών που αφορούν τον εκσυγχρονισμό ή τη δημιουργία νέων μονάδων μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων».

Στόχος του προγράμματος και των δύο προσκλήσεών του είναι:
•H βελτίωση της κατάστασης του συγκεκριμένου βασικού κλάδου γεωργικής παραγωγής (π.χ. μέσω της κάλυψης της ελλειμματικότητας στη μεταποιητική υποδομή σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας, στη σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών με παραγωγούς κ.λπ.)

•H αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων των επιδοτούμενων επιχειρήσεων μέσω της στήριξής τους σε θέματα ανάπτυξης καινοτομιών, χρήσης προηγμένων παραγωγικών διαδικασιών, τήρησης αυξημένων κανόνων ασφάλειας τροφίμων με στόχο την προστασία του καταναλωτή.

•H παραγωγή προϊόντων ποιότητας, που φέρουν χρήση σήμανσης «νησιωτικό» ή «ορεινό» ή φέρουν εθνικά σήματα πιστοποίησης ή παράγονται με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, από επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών κ.λπ.

•H προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας,

•H δυνατότητα εξεύρεσης κανονικών διεξόδων στην αγορά (π.χ. αύξηση πωλήσεων, εξαγωγική δραστηριότητα) για τα παραγόμενα προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στην παραγωγή ή τα ανώτερα όρια της κοινοτικής στήριξης στο πλαίσιο των κοινών οργανώσεων αγοράς.
Bookmark and Share