Σε περισσότερες από 60 χώρες πίνουν το κεχριμπαρένιο... Metaxa - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Σε περισσότερες από 60 χώρες πίνουν το κεχριμπαρένιο... Metaxa

Στα 100 κορυφαία οινοπνευματώδη ποτά στον κόσμο συγκαταλέγεται το κεχριμπαρένιο ποτό Metaxa, εξάγοντας το 80% της παραγωγής του σε περισσότερες από 60 χώρες, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια -παρά την κρίση- εμφανίζει αύξηση πωλήσεων, φτάνοντας έτσι στις 10 εκατ. φιάλες παγκοσμίως.

  • H μεγάλη επιστροφή ενός κατ' εξοχήν ελληνικού προϊόντος...

Πέρα απ την ηγετική θέση που κατέχει στα διεθνή.. καταστήματα αφορολογήτων ειδών, στις μεγαλύτερες αγορές του Metaxa περιλαμβάνονται οι χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Ρωσία κ.λπ.), καθώς επίσης η Β. Αμερική και η Αυστραλία.
Όσον αφορά τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη, το Metaxa είναι συχνά ανάμεσα στα πέντε πρώτα εισαγόμενα -και από τα πιο δημοφιλή ευγενή ποτά- στις αγορές αυτές.

Οι εξαγωγές του Metaxa ξεκινούν από το 1892, τέσσερις μόλις χρόνια ο Σπύρος Μεταξάς, ίδρυσε τον φερώνυμο Οίκο.

Η εμπορική διαδρομή της οικογένειας Μεταξά ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα, από τον Αγγελή Μεταξά, ιδιοκτήτη ενός τοπικού μαγαζιού στη Χαλκίδα. Με το θάνατο του, το 1871, πέντε από τα δώδεκα παιδιά του αναλαμβάνουν προσωρινά τα ηνία του μαγαζιού.

Το 1872, ένας εκ των αδερφών, ο Σπυρίδων, αποσύρεται από την εταιρεία «Αδερφοί Α. Μεταξά» και με 17.000 δραχμές στην τσέπη από την πώληση του μεριδίου του- εγκαθίσταται στον Πειραιά. Εκεί θα αρχίσει να δραστηριοποιείται εμπορικά σε διάφορους τομείς και με ανάμικτα αποτελέσματα. Αρκετά αργότερα, το 1885, ο 37χρονος έμπορος και ιδιοκτήτης ταβέρνας, με κεφάλαιο 100.000 δραχμές, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να δημιουργήσει στον Πειραιά, μαζί με τον αδερφό του, Ηλία, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής κονιάκ «εκ καθαρού αποστάγματος σταφυλής».

Στη διάρκεια των εκσκαφών για την ανέγερση του εργοστασίου ανακαλύπτεται ένα αρχαίο νόμισμα με την εικόνα του Σαλαμινομάχου, το οποίο ο Σπυρίδων Μεταξάς υιοθετεί αμέσως ως έμβλημα της νεότευκτης επιχείρησης, έμβλημα που παραμένει αναλλοίωτο ως τις μέρες μας. Η εταιρεία συστήνεται επίσημα το 1888 με την επωνυμία «Βιομηχανικός Οίκος Κονιακοποιίας Σ. Η. και Α. Μεταξά» έχοντας προστεθεί ένας ακόμη αδερφός, ο Αλέξανδρος.

Οι ιδρυτές αποφασίζουν να μην προωθήσουν το προϊόν τους ως κονιάκ, ούτε ως μπράντι, προκειμένου να αποφύγουν τον διεθνή ανταγωνισμό. Αντ' αυτού, το ποτό παρουσιάζεται ως απόσταγμα οίνου, με την ονομασία το «Γνήσιον Μεταξά», δημιουργώντας ουσιαστικά μία κατηγορία ποτού από μόνο του, ως ελληνικό δηλαδή προϊόν, που γνώρισε αναπάντεχη επιτυχία στο εξωτερικό.

Διεθνείς διακρίσεις
Καθοριστική χρονιά για την πορεία της εταιρείας ήταν το 1909, όταν το προϊόν καταφθάνει στην Αμερική όπου γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό από την ελληνική κοινότητα. Η εν λόγω αγορά αποδεικνύεται προσοδοφόρα σε σχέση με τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, «καταναλώνοντας» χιλιάδες κιβώτια ετησίως. Τις επόμενες δεκαετίες η ανάπτυξη της πολυβραβευμένης με διεθνείς διακρίσεις, μετάλλια και βραβεία «Ποτοποιίας Μεταξά» είναι εντυπωσιακή.

Σε αυτό θα συντελέσει η δημιουργία ενός νέου εργοστασίου, στην Κηφισιά, η προώθηση των προϊόντων σε παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, αλλά και η ανάπτυξη του τουρισμού, χάρη στην οποία το «Γνήσιον Μεταξά», το οποίο είναι πρώτο σε πωλήσεις ποτό στην κατηγορία του στα duty free των αεροδρομίων, διαδίδεται σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Ενώ, τη δεκαετία του '80, σε μια εποχή έντονης συγκέντρωσης του κλάδου στα χέρια μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, διάφοροι κολοσσοί προσεγγίζουν τη τρίτη γενιά Μεταξά, η οποία τελικά το 1989, πουλάει την ιστορική επιχείρηση στην Grand Metropolitan (σήμερα ανήκει στην γαλλική πολυεθνική Remy Cointreau).


Το Metaxa είναι ένα κατ' εξοχήν ελληνικό προϊόν.Η τέχνη της δημιουργίας του ζει απρόσκοπτα από το 1888 και βασίζεται στον εξαιρετικό καρπό της ελληνικής φύσης. Στο κελάρια  στην Κηφισιά γεννιούνται ετησίως σχεδόν 10 εκατ. φιάλες Metaxa, του ποτού αυτού που είναι δημοφιλές πέρα από σύνορα και γενιές.

Στην ευρύτερη δραστηριότητα του Metaxa απασχολούνται σήμερα, άμεσα ή έμμεσα, περί τις 6.000 οικογένειες, στην αμπελουργία, την υαλουργία, τις συσκευασίες, την εμφιάλωση, τη διανομή κ.λπ. Ο Οίκος Metaxa αποτελεί μέρος των σημαντικών επενδύσεων του οικογενειακού ομίλου Remy Cointreau, ο οποίος στηρίζει τα επενδυτικά μας σχέδια της εταιρείας στην Ελλάδα και την εξαγωγική επέκτασή της  στο εξωτερικό.

•Το 80% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.

•Οι εξαγωγές του Metaxa ξεκινούν από το 1892, τέσσερα μόλις χρόνια αφότου ο Σπύρος Μεταξάς ίδρυσε τον φερώνυμο οίκο.

•Η εξαιρετική απαλότητα του μοναδικού ποτού χαρίζει εδώ και 125 χρόνια ασύγκριτη ικανοποίηση στους φίλους του διεθνώς.

•Η εταιρεία συστήνεται επίσημα το 1888 με την επωνυμία «Βιομηχανικός Οίκος Κονιακοποιίας Σ. Η. και Α. Μεταξά».

•Στο κελάρια στην Κηφισιά γεννιούνται ετησίως σχεδόν 10 εκατ. φιάλες Metaxa.

Του Κοσμά Ζακυνθινού
Bookmark and Share