Ισχυροποιείται ο ΤΑΡ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ισχυροποιείται ο ΤΑΡ.

 

Σε εξαγορά μετοχών του προχώρησαν οι όμιλοι BP, SOCAR και Total.



Οι όμιλοι BP, SOCAR και Total, οι οποίοι είναι μέλη του διεθνούς σχήματος που αξιοποιεί τα τεράστια κοιτάσματα του Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν, άσκησαν σήμερα τα...δικαιώματά τους και πήραν μετοχές της εταιρείας του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline AG).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η BP και η SOCAR απέκτησαν από 20%, ενώ η Total 10%. Επιπρόσθετα, η Fluxys, μεγάλος διεθνής παίκτης στη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πήρε το 16%. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι (η ελβετική Axpo, η νορβηγική Statoil και η γερμανική E.ON) εξακολουθούν να μετέχουν στο σχέδιο.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις το μετοχολόγιο διαμορφώνεται ως εξής: BP 20%, SOCAR 20%, Statoil 20%, Fluxys 16%, Total 10%, E.ON 9% και Axpo 5%.

Ο Kjetil Tungland, διευθύνων σύμβουλος του TAP, καλωσόρισε τους νέους μετόχους και δήλωσε ότι αυτοί παραμένουν ανοικτοί σε νέες στρατηγικές συνεργασίες στο μέλλον.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει το έργο, καθώς η είσοδος των νέων μετόχων αναμενόταν στο τέλος του καλοκαιριού, και πάντως πριν από τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, η οποία θα απαιτήσει κεφάλαια περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Bookmark and Share