Ο "ιρλανδός καλός μαθητής" με τα μάτια του γκουρού... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ο "ιρλανδός καλός μαθητής" με τα μάτια του γκουρού...

 
Στην Ιρλανδία, που είχε δείξει κάποια σημάδια σταθεροποίησης, η οικονομία ξαναμπήκε σε ύφεση πυροδοτώντας εκ νέου την περί λιτότητας πολεμική.


Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν(φωτογ.) είναι διευθύνων σύμβουλος του PIMCO, ενός από τα μεγαλύτερα fund στον κόσμο (περίπου 2 τρισ. δολάρια υπό διαχείριση!) και αρκετά δραστήριος πολιτικά. Με... άρθρο του στο project-syndicate.org, το οποίο αναδημοσίευσε και ο Guardian, ο Ελ-Εριάν εξετάζει το αν ο «καλύτερος μαθητής» των μνημονίων, η Ιρλανδία, έχει δίκιο να επιμένει στον δρόμο της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Υπέρογκο
Οπως γράφει, η ανάπτυξη δεν φαίνεται, το χρέος είναι υπέρογκο, και, παρά την έντονη μετανάστευση, η ανεργία έχει τριπλασιαστεί απ' το 2008 και βρίσκεται στο 14%.

Ο Ελ-Εριάν μοιάζει απορημένος με τη -θρησκευτική σχεδόν- προσήλωση των Ιρλανδών στο ακολουθούμενο πρόγραμμα. Οπως περιγράφει, όλοι εκείνοι με τους οποίους συζήτησε στο τελευταίο του ταξίδι στην Ιρλανδία εμφανίζονται πεισμένοι πως ο ακολουθούμενος δρόμος είναι ο μοναδικός, αν και όχι σίγουρα εκείνος που θα τους βγάλει απ' την κρίση.
«Σωστή ή λάθος, η Ιρλανδία θα επιμείνει στη λιτότητα. Οι προσπάθειες για την ανάκτηση εθνικού ελέγχου πάνω στη μοίρα της χώρας, πιστεύουν οι Ιρλανδοί, χρειάζεται χρόνο. Σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υποφέρουν, όμως, οι κάτοικοι μπορεί να φανούν λιγότερο υπομονετικοί»...
Bookmark and Share