- Φθηνότερες τιμές για το φυσικό αέριο προσανατολίζεται να διεκδικήσει η ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom.
- Oι διαπραγματεύσεις και το χρονικό ορόσημο του Σεπτεμβρίου.
Πιθανή θεωρείται μία προσφυγή της ΔΕΠΑ στη διεθνή διαιτησία για τον προσδιορισμό νέων τιμών αγοράς φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom. Ωστόσο..κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Μάρτιο.
Τα παραπάνω τονίζουν πηγές της διοίκησης της ΔΕΠΑ, ενώ και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου που ρωτήθηκε σχετικά, επεσήμανε ότι για την προσφυγή στη διεθνή διαιτησία, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση χωρίς να συμφωνήσουν οι δύο εταιρείες.
Σύμφωνα δε με τον ίδιο, η συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου είναι διακρατική μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, ενώ η ΔΕΠΑ ενεργεί με την ιδιότητα του εκτελεστή της συμφωνίας. Ως προς τον πιθανό χρόνο προσφυγής, εφ΄όσον δεν προκύψει συμφωνία με τη Gazprom, πηγές της ΔΕΠΑ έλεγαν ότι με βάση την ισχύουσα σύμβαση, η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της διαδικασίας. Έτσι, θα πρέπει να αναμένουμε τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Επίσης από τη ΔΕΠΑ επισημαίνουν ότι ήδη βρίσκεται στη διεθνή διαιτησία η διαφορά της ΔΕΠΑ με την τουρκική Botas, η οποία ήγειρε απαιτήσεις υψηλότερων τιμών για τις ποσότητες φυσικού αερίου που παραδίδει μέσω του Ελληνοτουρκικού αγωγού και για τις οποίες ισχύουν ρήτρες τιμής αζέρικου αερίου και βεβαίως δεν τις αποδέχεται η ΔΕΠΑ.
Σχετικά με την τιμολόγηση του ρώσικου αερίου, να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη έχουν πετύχει μειώσεις στις τιμές αγοράς ρωσικού αερίου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις προέκυψαν μετά από διαπραγματεύσεις, ενώ σε άλλες, όπως στην περίπτωση της γερμανικής RWE, μετά από προσφυγή στη διαιτησία στη διεθνή διαιτησία, η απόφαση της οποίας την περασμένη Πέμπτη δικαίωσε τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι εκπτώσεις προκύπτουν από την αλλαγή της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής, ώστε να αυξάνεται η βαρύτητα των τιμών φυσικού αερίου στην ελεύθερη αγορά, έναντι των τιμών αργού και προϊόντων πετρελαίου.
Έτσι το 2012 η Gazprom επέστρεψε στους πελάτες της 3,3 δισ. δολάρια λόγω της αναδρομικής ισχύος των νέων συμφωνιών, ενώ φέτος θα επιστρέψει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων στελεχών της ρωσικής εταιρείας.