Πυρ κατά υποστηρικτών του ισλαμιστή πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, άνοιξαν άνδρες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο κτήριο της Προεδρικής Φρουράς στο Κάιρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.
Οι αιγύπτιοι στρατιώτες δεν... άνοιξαν πυρ κατά των οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε λίγο μετά τις 5.μ.μ. ώρα Ελλάδος εκπρόσωπος Τύπου του αιγυπτιακού στρατού στο πρακτορείο Reuters, λίγη ώρα αφότου πηγές των αρχών ασφαλείας έκαναν λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς από πυρά του στρατού.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι ο στρατός έκανε χρήση αποκλειστικά άσφαιρων πυρών και δακρυγόνων, ενώ άγνωστο παραμένει εάν στην περιοχή κοντά στην κεντρική διοίκηση της Προεδρικής Φρουράς υπάρχουν και άλλες δυνάμεις ασφαλείας πλην του στρατού.
Υποστηρικτές του ανατραπέντος κ. Μόρσι, έχουν συγκεντρωθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από ολόκληρη τη χώρα για να διαδηλώσουν υπέρ της επαναφοράς του στην Προεδρία.
Χιλιάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται πολιτικά ο καθαιρεθείς πρόεδρος, έχουν κατασκηνώσει έξω από το ισλαμικό τέμενος Ραμπάα Αλ Ανταουίγια, αποκαλώντας την Παρασκευή «Ημέρα Απόρριψης» της αποπομπής του ισλαμιστή προέδρου.
Πολλοί εκ των ισλαμιστών διαδηλωτών, σύμφωνα με το BBC, καλούν σε εκτέλεση του στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σισί, ο οποίος ανακοίνωσε την καθαίρεση του κ. Μόρσι.
Άρματα μάχης και στρατιωτικό προσωπικό έχει αναπτυχθεί σε πιθανά σημεία έντασης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ενώ το κλίμα είναι τεταμένο.
«Επιτρέπονται οι ειρηνικές διαμαρτυρίες»
Ο στρατός της Αιγύπτου, ο οποίος καθαίρεσε τον κ. Μόρσι και τον έθεσε υπό κατ’ οίκον περιορισμό, έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει ειρηνικές διαμαρτυρίες.
Ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας και πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της, Άντλι Μαχμούντ Μανσούρ, υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν σε σύντομο χρόνο.
Παράλληλά, η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή της συμμετοχής της Αιγύπτου στις διαδικασίες της, μέχρι την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στη χώρα.
Η αποπομπή του κ. Μόρσι από τον προεδρικό θώκο ακολούθησε μετά από ημέρες πολιτικής αναταραχής και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με βασικό οργανωτή το κίνημα πολιτικής διαμαρτυρίας «Τάμαροντ».
Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατηγορούσαν τον Μοχάμεντ Μόρσι και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται πολιτικά, για ισλαμιστική ατζέντα ενάντια στη λαϊκή βούληση και αδυναμία να βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση.