Με την πορτογαλική κυβέρνηση να παραπαίει, η απειλή αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, φαντάζει και πάλι πιθανή,
αναφέρει η σχετική ανάλυση του Reuters:
"Με την πορτογαλική κυβέρνηση να παραπαίει, η απειλή αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, φαντάζει και πάλι πιθανή. Από την Ελλάδα και... την Κύπρο, τη Σλοβενία έως την Ισπανία και την Ιταλία, και τώρα ακόμη πιο πιεστικά στην Πορτογαλία, όπου παραιτήθηκαν το τελευταίο διήμερο οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, μια σειρά προβλημάτων επανεμφανίζεται έπειτα από σχετική νηνεμία δεκαμήνου, που κατάφερε να επιβάλει η ΕΚΤ. Οπως ανακοίνωσε στον λαό του, το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, η παραίτηση του υπουργού του των Εξωτερικών δεν έγινε δεκτή και ο ίδιος σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια διακυβέρνησης της χώρας.
Αν δεν καταρρεύσει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας –πράγμα πλέον πολύ πιθανό – θα θέσει άμεσα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Λισσαβώνας να εκπληρώσει τους όρους στους οποίους συμφώνησε το 2011, όταν δέχθηκε οικονομική στήριξη 78 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Μέχρι πρότινος, η Πορτογαλία εφέρετο ως παραδειγματική στην προσπάθειά της να αναβιώσει την εθνική οικονομία της. Είναι πλέον δύσκολο να συντηρήσει την καλή αυτή φήμη της, ενώ ήδη από τον Ιούνιο το ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει «εξαιρετικά ευάλωτη» την κατάστασή της.
Σύντομα, εξάλλου, μετά την πολιτική κρίση στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Αθήνας θα πρέπει να αποδείξει –έως τη Δευτέρα– ότι πληροί τις προϋποθέσεις του δικού της Μνημονίου. Αν κάτι πάει στραβά, η Ευρωζώνη πιθανόν να βρεθεί για άλλη μια φορά στο χείλος της γενικευμένης κρίσης.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να υποβαθμίσουν την πιθανότητα οποιασδήποτε αναταραχής, ενισχυμένοι από τη νηνεμία που επικρατεί στις αγορές, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υλοποιεί τη δέσμευσή του από τον περασμένο Αύγουστο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σωθεί το ευρώ – μέσω ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, έχει υποστηρίξει ότι τα χειρότερα της κρίσης ανήκουν στο παρελθόν, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, έχει επανειλημμένως καταδικάσει τις Κασσάνδρες που εκτιμούσαν άλλοτε ότι το ευρώ θα κατέρρεε.
Παρά όμως την επιθυμία τους να διατηρηθεί η ηρεμία, κοινοτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται σιωπηρά ότι δεν πάνε όλα καλά. «Υπάρχουν πάντα θέματα που σιγοβράζουν», αναφέρει κοινοτικός διπλωμάτης, ο οποίος ασχολήθηκε με την κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2010.
Σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε σε πρόσφατη συνάντηση αξιωματούχων κρατών της Ευρωζώνης, εκεί υπήρξε συμφωνία ότι «δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία στην Ευρωζώνη, βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι φαίνεται». Οπως αναφέρει ο οικονομολόγος της JP Morgan, Αλεξ Γουάιτ, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στην Πορτογαλία.
Επίσης, ανησυχία επικρατεί για την Ελλάδα. Οι ιδιωτικοποιήσεις, που επρόκειτο να συντείνουν στη μείωση του δημοσίου χρέους, δεν προχωρούν όπως προγραμματιζόταν, ενώ με αργούς ρυθμούς υλοποιούνται και οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, απέκλεισε ένα νέο γύρο περικοπών, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ απέτυχε και στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει μαύρη τρύπα ενός δισ. ευρώ. Οι δανειστές της Αθήνας ίσως απαιτήσουν μέτρα για να κλείσει. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η τρόικα θα χορηγήσει σε περισσότερες από την προβλεπόμενη δόσεις το επόμενο αναμενόμενο από την Αθήνα ποσόν. Οτιδήποτε πιο δραστικό από αυτό θα ήταν δραματικό, καθώς τον επόμενο μήνα λήγουν μεγάλης αξίας ομολογιακά δάνεια της χώρας, και ασφαλώς ουδείς επιθυμεί να βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της. Οι εκτιμήσεις είναι ότι λόγω των επικείμενων γερμανικών εκλογών, η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρηθεί η ηρεμία…
Παρότι όμως τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ουσία δεν λειτουργούν τον Αύγουστο, κι αυτό το καλοκαίρι δεν αποκλείεται να αποδειχθεί θερμό.