Μείωση της απάτης με κάρτες στην Ελλάδα δείχνουν στοιχεία της ΕΚΤ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Μείωση της απάτης με κάρτες στην Ελλάδα δείχνουν στοιχεία της ΕΚΤ.

 


Πραγματικά περιστατικά δικαίωσης καταναλωτών που έπεσαν θύματα..



Σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και των χωρών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Πληρωμών (Single Euro Payments Area - SEPA) διαμορφώνεται στην ...Ελλάδα η αξία της απάτης με κάρτες, ως ποσοστό επί του συνόλου των συναλλαγών που γίνονται με «πλαστικό» χρήμα.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στη χώρα μας σε κάθε 1.000 ευρώ πληρωμών αντιστοιχούν 0,18 ευρώ «παράνομων» χρεώσεων έναντι 0,33 ευρώ στη ζώνη του ευρώ και 0,36 ευρώ στις χώρες SEPA.



Τραπεζικά στελέχη τονίζουν πως για τα δεδομένα του μεγέθους της εγχώριας αγοράς καρτών, τα επίπεδα της απάτης διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης.



«Η γενίκευση της χρήσης των έξυπνων καρτών, σε συνδυασμό με την συνεχή εξέλιξη των συστημάτων ασφαλείας των τραπεζών, θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του πλαστικού χρήματος και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των περιστατικών απάτης» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.



Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ, το 2011 η αξία της απάτης ως ποσοστό επί της συνολικής δραστηριότητας με κάρτες, μέσω ίντερνετ, τηλεφώνου και POS, υποχώρησε κατά 10% σε σχέση με το 2010.



«Σωσίβιο» από το Μεσολαβητή



Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και αν υπάρχει βαριά αμέλεια του χρήστη, οι τράπεζες αποζημιώνουν τους πελάτες τους για τις παράνομες χρεώσεις που μπορεί να γίνουν με τις κάρτες τους.



Ωστόσο, ακόμη και στο ενδεχόμενο που το αίτημα του πελάτη δεν γίνει αποδεκτό, υπάρχει το «μαξιλάρι» του Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΜΤΕΥ), που λειτουργεί ως υποστηρικτικός φορέας χωρίς κανένα κόστος.



Πραγματικά περιστατικά



Εάν η τράπεζα δεν αποζημιώσει τον κάτοχο της κάρτας, ο τελευταίος μπορεί με παράπονο προς τον ΜΤΕΥ, να διεκδικήσει την αποζημίωσή του.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, από πραγματικά περιστατικά, όπως αυτά περιγράφονται από τον Τραπεζικό Μεσολαβητή:



- Κλοπή κάρτας με «απόσπαση της προσοχής» του κατόχου


Κατά τη διενέργεια ανάληψης μέσω ΑΤΜ με την πιστωτική του κάρτα, άγνωστοι του απέσπασαν την προσοχή δείχνοντάς του χαρτονόμισμα που είχαν πετάξει στο πεζοδρόμιο και με τον τρόπο αυτό πέτυχαν την αντικατάσταση της κάρτας του στην ΑΤΜ με άλλη, τρίτου προσώπου.




Έχοντας ήδη υποκλέψει το ΡΙΝ παρακολουθώντας τη συναλλαγή του, προέβησαν σε αναλήψεις ποσού 2.200 € από το λογαριασμό του.




Η ικανοποίηση του αιτήματός του για αντιλογισμό του εν λόγω ποσού δεν κατέστη δυνατή διότι δεν υπήρξε θέμα ηλεκτρονικής κλοπής και χρησιμοποιήθηκε ο σωστός αριθμός ΡΙΝ.




- Παράνομες αναλήψεις μέσω ΑΤΜ



Κατά τον έλεγχο του λογαριασμού της πιστωτικής του κάρτας μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής ο κάτοχος διαπίστωσε ότι είχαν πραγματοποιηθεί παράνομες χρεώσεις συνολικού ποσού 1.550 € τις οποίες αμφισβήτησε.




Από την εξέταση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω χρεώσεις αφορούσαν αναλήψεις που είχαν πραγματοποιηθεί στις Η.Π.Α. όπου αποδεδειγμένα δεν είχε ταξιδέψει ο κάτοχος και το εν λόγω ποσό αντιλογίσθηκε από την τράπεζα.




- Παραγγελία εμπορευμάτων από απόσταση



Μέσω ένωσης καταναλωτών, η παραπονούμενη μας γνώρισε ότι έδωσε τον αριθμό της πιστωτικής της κάρτας σε εκπρόσωπο εμπορικής επιχείρησης, ο οποίος της υποσχέθηκε ότι θα εκδοθούν τρεις νέες πιστωτικές κάρτες στο όνομά της εάν παραγγείλει εμπορεύματα και χρεωθεί η αξία τους στην υφιστάμενη κάρτα της.




Παρότι έγιναν εννέα χρεώσεις, συνολικού ποσού 3.600 €, καθ' υπέρβαση του πιστωτικού ορίου της, όχι μόνο δεν εκδόθηκαν νέες κάρτες αλλά, όταν η παραπονούμενη θέλησε να επιστρέψει τα εμπορεύματα, δεν κατέστη δυνατό διότι εν τω μεταξύ η επιχείρηση είχε παύσει τη λειτουργία της.




Εν τω μεταξύ η τράπεζα ζήτησε με εξώδικο την εξόφληση της ληξιπρόθεσμης οφειλής της. Η εξέταση της υπόθεσης από τον ΜΤΕΥ είχε ως αποτέλεσμα τον αντιλογισμό του ανωτέρω ποσού πλέον τόκων.




- Παράνομες χρεώσεις σε πιστωτική κάρτα



Παρότι την 6/7/2010 είχε ακυρωθεί η πιστωτική κάρτα της κατόχου, στις 13 και 22/7/2010 πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις από το λογαριασμό της συνολικού ύψους 2.219 €.




Από την εξέταση της υπόθεσης προέκυψε ότι σε αντικατάσταση της ακυρωμένης κάρτας είχε σταλεί από την τράπεζα με απλό ταχυδρομείο τόσο η νέα πιστωτική της κάρτα όσο και ο αντίστοιχος αριθμός ΡΙΝ, ενόσω όμως η κάτοχος απουσίαζε στο εξωτερικό.




Ως αποτέλεσμα η τράπεζα αντιλόγισε το ανωτέρω ποσό των αμφισβητούμενων αναλήψεων.




- Απάτη «Lebanese loop»



Κατά τη διενέργεια ανάληψης με την πιστωτική του κάρτα μέσω ΑΤΜ το οποίο λειτουργούσε κανονικά, διακόπηκε η λειτουργία του και ο κάτοχος δεν μπορούσε να ολοκληρώσει ή να ακυρώσει τη συναλλαγή, ούτε να παραλάβει την κάρτα του. Εν τω μεταξύ τον πλησίασε αλλοδαπός και του είπε ότι το ίδιο συνέβη και σε αυτόν την προηγούμενη ημέρα.




Ο κάτοχος, παρότι δεν είχε μαζί του κινητό τηλέφωνο, κατάφερε να ενημερώσει την τράπεζα εντός 10 λεπτών της ώρας. Παρά ταύτα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί με την κάρτα του επτά αναλήψεις, συνολικού ποσού 2.600 €.




Μετά την εξέταση της υπόθεσης, δεδομένου ότι ήταν προφανές ότι επρόκειτο για διενέργεια παράνομων αναλήψεων μετά από υποκλοπή του ΡΙΝ και κράτηση της κάρτας στην ΑΤΜ με τοποθέτηση ελάσματος στον καρταναγνώστη («Lebanese loop»), ο ΜΤΕΥ απηύθυνε σύσταση στην τράπεζα και το ανωτέρω ποσό πιστώθηκε στο λογαριασμό του κατόχου.




- Κλοπή κάρτας



Άγνωστος αφαίρεσε την πιστωτική κάρτα κατόχου από την εξωτερική θήκη της τσάντας του, ενώ βρισκόταν στο μετρό. Την επόμενη ημέρα, όταν το αντιλήφθηκε και ακύρωσε την κάρτα, ο δράστης είχε ήδη πραγματοποιήσει συναλλαγές/αγορές συνολικού ύψους 7.300 €.

Η τράπεζα αντιλόγισε συναλλαγές συνολικού ποσού 3.147,48 € λόγω μη προσκόμισης παραστατικών από τις επιχειρήσεις, αλλά ήταν αρνητική στο αίτημα του κατόχου για επιστροφή και του υπόλοιπου ποσού συναλλαγών.




Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της υπόθεσης από τον ΜΤΕΥ η τράπεζα αποδέχθηκε σύστασή μας για αντιλογισμό συνολικού ποσού 3.381,36 € που αφορούσε σε:




α) έξι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μετά την επισήμανση αυθημερόν από την τράπεζα ασυνήθιστης χρήσης της κάρτας, χωρίς όμως να ακολουθήσει προσωρινή φραγή της, διότι δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουν με τον κάτοχο, καθώς και





β) δύο συναλλαγές στο ίδιο κατάστημα εντός 9 λεπτών της ώρας (ένδειξη split sale).
Bookmark and Share