«Ου μπλέξεις με Συρία». - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

«Ου μπλέξεις με Συρία».

...Το μήνυμα των Βρετανών στρατιωτικών στον Κάμερον.



Μια αλλαγή στη βρετανική πολιτική έναντι της συριακής κρίσης διαγράφεται στον ορίζοντα, καθώς ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται να εγκαταλείπει τα σχέδια εξοπλισμού των ανταρτών έπειτα από ... προειδοποιήσεις του στρατιωτικού επιτελείου για κίνδυνο εμπλοκής σε καθολική σύρραξη.


Η Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την παροχή όπλων στη συριακή αντιπολίτευση. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να εξετάζει με προσοχή την κατάσταση στη Συρία και όλες τις διαθέσιμες επιλογές».

Στροφή


Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων έχουν προειδοποιήσει τον Κάμερον ότι μετά τις πρόσφατες προόδους των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών, η αποστολή ελαφρού οπλισμού και πυραύλων δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει ιδιαίτερα το συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των ανταρτών.

Επιπλέον, μια σημαντική στρατιωτική παρέμβαση, όπως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, θα μπορούσε να εγκλωβίσει τη Βρετανία σε πολύμηνη σύγκρουση εξαιτίας της αεροπορικής ισχύος του καθεστώτος Ασαντ. Δεδομένου ότι μόλις τον περασμένο Μάιο η Βρετανία είχε πρωτοστατήσει στην εκστρατεία για άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας -ανοίγοντας θεωρητικά το δρόμο για αποστολή οπλισμού στους αντάρτες-, πρόκειται για μια αρκετά σημαντική στροφή. Τα βρετανικά σχέδια φαίνεται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, να επικεντρώνονται τώρα στη στρατιωτική εκπαίδευση των μετριοπαθών ομάδων των ανταρτών.

Παράλληλα η Ντάουνινγκ Στριτ διαψεύδει ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού Σαμάνθα επηρεάζει τη βρετανική πολιτική για τη Συρία. Η διάψευση έρχεται έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times», σύμφωνα με το οποίο η Σαμάνθα Κάμερον ασκεί πιέσεις για πιο επιθετική πολιτική έναντι της Δαμασκού μετά την επίσκεψή της σε καταυλισμό προσφύγων στο Λίβανο ως πρέσβειρα της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά».

Βομβαρδισμοί

Χθες έφτασε στη Συρία η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις εμπόλεμες ζώνες Λεϊλά Ζερουγκουί, μία μέρα μετά το θάνατο 29 ανθρώπων -μεταξύ των οποίων 6 παιδιά- από βομβαρδισμούς στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Στον απολογισμό νεκρών της Κυριακής προστίθενται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 18 νεκροί στην Καμπούν -περιοχή της Δαμασκού όπου ο στρατός διεξάγει μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψης- και άλλοι 13 νεκροί σε βομβιστική επίθεση στη διάρκεια της νύχτας εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Ντεΐρ Ατίγιε, 80 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας.
Bookmark and Share