Η τρόικα θέλει να πάει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη Eurobank ...αλλά τα δεδομένα δείχνουν Alpha - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Η τρόικα θέλει να πάει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη Eurobank ...αλλά τα δεδομένα δείχνουν Alpha

 

Ποια από τις τρεις συστημικές τράπεζες μπορεί να δώσει μετρητά  ή να συνδυάσει μετρητά και μετοχές για την εξαγορά του Ταχυδρομικού  Ταμιευτηρίου;  



Το ερώτημα αυτό τίθεται πλέον ξεκάθαρα σε κορυφαία στελέχη της τρόικας λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει στις 7 Ιουλίου η προθεσμία που έχουν Εθνική Alpha και Eurobank για να...καταθέσουν τις πρόσφορες τους για την εξαγορά του νέου ΤΤ.
Ποια από τις τρεις συστημικές τράπεζες μπορεί να δώσει μετρητά ή να συνδυάσει μετρητά και μετοχές για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου; Το ερώτημα αυτό τίθεται πλέον ξεκάθαρα σε κορυφαία στελέχη της τρόικας λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει στις 7 Ιουλίου η προθεσμία που έχουν Εθνική Alpha και Eurobank για να καταθέσουν τις πρόσφορες τους για την εξαγορά του νέου ΤΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τρόικα και Τράπεζα της Ελλάδος, όχι μόνο εισηγούνται στις Βρυξέλλες και στην κυβέρνηση, αλλά και επιθυμούν το ΤΤ να περάσει στον έλεγχο της Eurobank καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα την ενδυναμώσει περαιτέρω ειδικά όσον αφορά τα ίδια κεφάλαιά της.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ ενσωματώνει 500 εκατ κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει καταβάλλει στο ΤΤ. Η ένταξη του ΤΤ θα προσδώσει αξία στην 4η συστημικη τράπεζα εν όψεις της πώλησης του 25% στα τελη Νοεμβρίου.

Αναλυτικά :

H Εurobank εκ των πραγμάτων δεν φαίνεται να διαθέτει μετρητά όμως δεν έχει πρόβλημα να προτείνει εξαγορά με ανταλλαγή μετοχών, καθώς, ούτως ή άλλως, το ΤΧΣ κατέχει το 98% του μετοχικού της κεφαλαίου
Η Alpha Bank, λένε πηγές της αγοράς, θα μπορούσε να συνδυάσει μετρητα και ανταλλαγή μετοχών.

Η Εθνική δεν φαίνεται να διαθέτει κεφάλαιο για εξαγορές. Άρα πρακτικά θα μπορούσε να να προτείνει εξαγορά με ανταλλαγή μετοχών.

Όμως κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης θέτει πλέον τα εξής ερωτήματα;

α) Ποια τράπεζα μπορεί να δώσει μετρητά ή εναλλακτικά να συνδυάσει μετοχές και μετρητά για την εξαγορά του ΤΤ; Η απάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μόνο η Alpha Bank. Η Εθνική δεν φαίνεται να έχει αυτή την δυνατότητα όπως επίσης και η Eurobank.

β) Η τρόικα και η ΤτΕ θέλουν να περάσει το ΤΤ στην Eurobank. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, γιατί γίνεται διεθνής διαγωνισμός και δεν γίνεται με απευθείας ανάθεση;

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλείται να επιλέξει την καλύτερη προσφορά που θα υποβάλλουν οι 3 συστημικές τράπεζες.
Bookmark and Share