Nomura: Γιατί η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Nomura: Γιατί η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα

 

Δύο βασικές διαφορές εντοπίζουν οι οικονομολόγοι της Nomura στην πολιτική κρίση που ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα στην Πορτογαλία, σε σχέση με εκείνη που έπληξε τις προηγούμενες εβδομάδες την Ελλάδα.




Συγκεκριμένα, επισημαίνουν:
1) Ο πιθανός νικητής των πρόωρων εκλογών (εάν γίνουν), δηλαδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν είναι ένα ακραίο κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι έχει υιοθετήσει την κλασική αντιμνημονιακή ρητορική ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, η στάση του μοιάζει περισσότερο με αυτήν που τηρούσε η Νέα Δημοκρατία πριν από τη στροφή που έκανε επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Σε καμία περίπτωση οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές δεν μοιάζουν με τον Αλ. Τσίπρα, που πέρυσι ετοιμαζόταν μια μεγάλη σύγκρουση με τους ξένους δανειστές.

2) Η χρηματοδοτική κατάσταση της Πορτογαλίας είναι πιο άνετη από εκείνη της Ελλάδας, πέρυσι, καθώς η Λισαβόνα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να χρηματοδοτήσει τις λειτουργίες του κράτους τουλάχιστον έως το Μάιο του 2014. Η επόμενη μεγάλη λήξη ομολόγων έρχεται τον Ιούνιο του 2014.

“Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και στο δυσμενές αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών, το πιθανό αποτέλεσμα μιας κυβέρνησης υπό τους σοσιαλιστές δεν θα προκαλέσει τόσο μεγάλη αναταραχή στη χώρα, όσο θα είχε προκαλέσει η πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, πέρυσι”, καταλήγουν οι αναλυτές της Nomura.
Bookmark and Share