Aναπόφευκτο το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, και υπογραμμίζει ότι η απόφαση για λουκέτο στην ΕΡΤ παραλίγο να διαλύσει την κυβέρνηση
Αυστηρή κριτική για τα προγράμματα εξυγίανσης που εφαρμόζονται στις..
χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση, και στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η Γερμανία, ασκεί το περιοδικό Der Spiegel.
Στο δημοσίευμα χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικά τα προγράμματα λιτότητας, επισημαίνεται πως η ευρωδιάσωση δεν προχωράει, ενώ χαρακτηρίζεται αναπόφευκτο το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Επίσης, στην περίπτωση της Ελλάδας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στο ζήτημα της ΕΡΤ, που παραλίγο να διαλύσει την κυβέρνηση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ειδικά, για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, το δημοσίευμα με τον τίτλο «Σπιράλ προς τα κάτω» αναφέρει ότι «η αυθαίρετη πράξη του πρωθυπουργού προκάλεσε κύμα αγανάκτησης, το οποίο παραλίγο να διαλύσει την κυβέρνηση» και σημειώνει ότι τελικά ήταν η πολιτική τάξη που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το νεποτισμό στο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Αναφορικά με τις χώρες της νότιας Ευρώπης, που πλήττονται βαρύτατα από την κρίση, το περιοδικό σημειώνει ότι όχι μόνο στην Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία και την Πορτογαλία το δημόσιο χρέος αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό παρά την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Την ίδια ώρα μειώνονται τα κρατικά έσοδα και οι χώρες βυθίζονται στην ύφεση, που συνεπάγεται υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, η οποία οδηγεί με τη σειρά της σε πρόσθετες κρατικές δαπάνες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην απρόσκοπτη συνέχιση της πορείας που ακολουθείται μέχρι σήμερα, παραπέμποντας στο ότι «το διαρθρωτικό έλλειμμα της ευρωζώνης έχει μειωθεί από το 2009 περισσότερο από το μισό και το μισθολογικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος, το οποίο αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη για την ανταγωνιστικότητα, 'μειώθηκε αισθητά'. (…) Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε προειδοποιούν επίμονα να μην μπει φρένο στην 'αναγκαία διαδικασία προσαρμογής', θεωρώντας ότι ενδεχόμενη εγκατάλειψη του προγράμματος λιτότητας θα έθετε σε κίνδυνο 'τη θετική εξέλιξη των τελευταίων μηνών'».
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι γίνεται και πάλι συζήτηση για ένα νέο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας της τάξης των 4 έως 8 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά και εκτιμάται ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας ένα νέο κούρεμα του χρέους μετά από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές μοιάζει αναπόφευκτο».