Τουλάχιστον 43 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, πολλοί από σφαίρες, κατά την επιχείρηση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του αποπεμφθέντα ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι... δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από σφαίρες, όταν οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
Ακολούθησαν αιματηρές συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, μετά την έκκληση των Αδελφών Μουσουλμάνων "να βγουν στους δρόμους".
Βίαιη επιχείρηση διάλυσης των οπαδών του Μόρσι
Νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν -κάνοντας χρήση δακρυγόνων- στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα, όπου είχαν οχυρωθεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα οι υποστηρικτές του Μόρσι ζητώντας την επιστροφή του στην προεδρία.
Μισή ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μέτρησε 43 πτώματα συγκεντρωμένα στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, ορισμένα από τα οποία έφεραν τραύματα από σφαίρες.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την πλευρά της, κάνει λόγο για περισσότερους από 250 νεκρούς και 2.000 τραυματίες και κάλεσε "τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να σταματήσουν τη σφαγή".
"Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους, αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα φωνή", δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χάνταντ, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο Twitter.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η πλατεία Νάχντα βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ορισμένα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν συλληφθεί, αλλά είναι πρόωρο να ανακοινωθούν τα ονόματα των συλληφθέντων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC TV.
Οι συγκεντρωμένοι αιφνιδιάστηκαν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, αφού οι αιγυπτιακές Aρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεξαχθεί μία επιχείρηση "κατά στάδια" κατά την οποία οι περισσότερο ειρηνικοί διαδηλωτές θα πεισθούν να εγκαταλείψουν τις πλατείες, πριν από την επίθεση εναντίον των πλέον σκληροπυρηνικών.
Η κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός Τύπος κατηγορούσαν τους υποστηρικτές του Μόρσι ότι είναι τρομοκράτες που έχουν συγκεντρώσει όπλα στις δύο υπό κατάληψη πλατείες και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα επέμενε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές.
Ακινητοποίηση τρένων
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, έπειτα από την επιχείρηση διάλυσης των συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Μόρσι.
Η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 200 ατόμων κατά τη διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο, μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.
Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και υποστηρικτές του Μόρσι στην πόλη Μίνια, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας al-Ahram, η οποία επικαλείται ιατρική πηγή.
Οι συγκρούσεις ακολούθησαν την απόπειρα των διαδηλωτών να επιτεθούν εναντίον αστυνομικού τμήματος. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν χριστιανικές εκκλησίες στην πόλη.
Οι υποστηρικτές του Μόρσι πυρπόλησαν κοπτική εκκλησία στην πόλη Σοχάγκ, στην κεντρική Αίγυπτο, σε αντίποινα για την διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο.
Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Σοχάγκ, όπου κατοικεί πολυπληθής χριστιανική κοινότητα.
Οι κόπτες, που αντιπροσωπεύουν το 6% - 10% του πληθυσμού, συμμετείχαν στο κίνημα που οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Μόρσι.
Στην πόλη Ασιούτ, 3.000 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας