Ποιος διαδίδει τα σενάρια για την Ελληνική οικονομία; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιος διαδίδει τα σενάρια για την Ελληνική οικονομία;

 

Μέσα σε σχεδόν ένα μήνα, «κυκλοφόρησαν» πέντε σενάρια για την Ελλάδα με διαφορετικό θέμα το κάθε ένα:



1. Εδρα.. ΤΑΙΠΕΔ.
Το σενάριο προέβλεπε πως η τρόικα θα απαιτούσε τη μεταφορά της έδρας του Ταμείου στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, διαψεύστηκε τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τον κ. Γ. Στουρνάρα. Μέχρι να απορριφθεί, όμως, είχε προλάβει να φέρει αναστάτωση στο εσωτερικό της χώρας.

2. Νέο «κούρεμα» του χρέους.
Το θέμα βρισκόταν στο επίκεντρο της γερμανικής πολιτικής ζωής, μέχρι που ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, αποφάσισε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Και για να το πετύχει «έριξε» στο τραπέζι το θέμα της παροχής νέου προγράμματος προς την Ελλάδα. Μάλιστα, το έκανε με τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, αν και υπάρχουν παράγοντες που υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην χρειαστεί ούτε «κούρεμα» του χρέους, ούτε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

3. Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρελαιοειδή.
Παρά το γεγονός ότι το σίριαλ για το εάν θα μειωθεί ή όχι ο ΕΦΚ έκλεισε με τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα πριν από περίπου ένα μήνα, χθες επανήλθε. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να το διαψεύδει.

4. Αρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
Είναι γεγονός ότι η τρόικα το είχε ζητήσει. Ομως, προτού η κυβέρνηση λάβει την οποιαδήποτε απόφαση, είχαν ξεκινήσει να διακινούνται σενάρια ακόμα και για εκλογές. Δηλαδή, ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει να περάσει ένα τέτοιο μέτρο από τη Βουλή. Προς το παρόν η λύση που προτείνει η κυβέρνηση για απαλλαγή από τους πλειστηριασμούς των πραγματικά αδύναμων δείχνει να ικανοποιεί το εσωτερικό της χώρας και απομένει να συζητηθεί και με την τρόικα.

5. Αλλαγές στον «Τειρεσία».
Η συζήτηση που ξεκίνησε για χαλάρωση των κριτηρίων για τη στέρηση μπλοκ επιταγών, κατέληξε να έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και τη δημιουργία σεναρίων για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του «Τειρεσία». Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, ενώ επιφυλάξεις διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος ακόμα και στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των κριτηρίων για τη στέρηση μπλοκ επιταγών.
Bookmark and Share