Συνεχίζεται το θερμό επεισόδιο Τσίπρα-"βλαχοδημάρχων"... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεχίζεται το θερμό επεισόδιο Τσίπρα-"βλαχοδημάρχων"...

 

Πόλεμος ανακοινώσεων με σκληρές εκφράσεις εκατέρωθεν ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΕΔΕ με αφορμή τις αναφορές του Αλ. Τσίπρα κατά την ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος περί «βλαχοδημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να σαρωθούν».




Ο πρόεδρος της... ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, απαντώντας στις δηλώσεις Τσίπρα, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ξαναδιαιρεί τους δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τούς είχαν υποστηρίξει στις εκλογές, χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στον διχασμό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60».

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για παλαιοκομματισμό και νεοσυντηρητισμό και σημείωσε ότι με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσβάλλει μόνο όσους κατηγορεί ως «βλαχοδήμαρχους» αλλά και τους πολίτες που τους ψήφισαν, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «επιλέγει την πλήρη υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημάρχων στο κόμμα και στο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια αυτονομίας και αυτοτέλειας του θεσμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα σε πολλούς δήμους της περιφέρειας είναι εχθρικό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν σκέψεις από αρκετούς δημάρχους να χαρακτηρίσουν ως ανεπιθύμητο πρόσωπο στην πόλη τους τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και να καταθέσουν αγωγές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλευρό των αιρετών της Αυτοδιοίκησης τάχθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακαλέσει τις ύβρεις και «να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί «να διασύρει, να πολώσει και να διχάσει βρίζοντας». Σημείωσε επίσης ότι οι χαρακτηρισμοί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «είναι βγαλμένοι μέσα από διχαστικές αντιλήψεις, συνιστούν ύβρι στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αδυνατώντας να πετύχει συσπείρωση, προσπαθεί να προκαλέσει αντισυσπειρώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση
Το τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε «σκληρή» απάντηση για τη δήλωση του Κ. Ασκούνη.

Στο κείμενο με τίτλο «Οποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται» χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ «κομματικό βαστάζο», «αυλάρχη των μνημονιακών κυβερνήσεων» και «συνένοχο στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε κρατική υπηρεσία και παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι και ο ίδιος περιλαμβάνεται στους «βλαχοδήμαρχους» που χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας.

Η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών το 2014, όπου στόχος της Κουμουνδούρου είναι να δώσει σαφή αντικυβερνητικά και αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, εν αντιθέσει με την προσπάθεια των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να διατηρήσουν τον «αυτοδιοικητικό» χαρακτήρα των εκλογών.

ΠΑΣΟΚ
Προσβάλλει τους πολίτες


Εντονη ήταν και η αντίδραση του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ στην αναφορά του Αλ. Τσίπρα. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται: Η αναφορά του στους «βλαχοδήμαρχους που πρέπει να σαρωθούν» δεν προσβάλλει μόνον τους εκλεγμένους από τον λαό εκπροσώπους του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσβάλλει τον ίδιο τον θεσμό, τη δημοκρατική διαδικασία και εν τέλει τους ίδιους τους πολίτες.

Η συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών χάριν ενός πρόσκαιρου μικροκομματικού οφέλους επιβεβαιώνει τα στοιχεία που κυριαρχούν και χαρακτηρίζουν έναν πολιτικό φορέα που αυτοπροβάλλεται ως φορέας της Αριστεράς και της προόδου. Αμετροέπεια, αλαζονεία, έπαρση, άκρατος λαϊκισμός, στρατηγικό αδιέξοδο.

Νίκος Β. Τσίτσας
Bookmark and Share