Οι αφίξεις έτρεξαν με «χίλια», τα έσοδα... έχασαν τον δρόμο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Οι αφίξεις έτρεξαν με «χίλια», τα έσοδα... έχασαν τον δρόμο

 



Μπορεί τα χαμόγελα να επέστρεψαν στον τουρισμό αφού σημειώνεται ρεκόρ αφίξεων, όμως ο κλάδος εξακολουθεί να βαδίζει σε... ναρκοπέδιο.





Τα έσοδα που δεν...  ακολουθούν την έκρηξη των αφίξεων, η εκτεταμένη «μαύρη» εργασία, η μεγάλη φοροδιαφυγή, τα λουκέτα σε μεγάλες μονάδες -σε συνδυασμό με παράνομες ενοικιάσεις εξοχικών επαύλεων-, είναι οι μεγάλες πληγές του ελληνικού τουρισμού σήμερα.

Φέτος οι αφίξεις θα σημειώσουν νέο ρεκόρ καθώς θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια τουρίστες, όμως η άνοδος στα έσοδα δεν είναι ανάλογη. Οι προβλέψεις θέλουν τα τουριστικά έσοδα να πλησιάζουν τα 11,5 δισ. ευρώ, όταν το 2000 με 12 εκατομμύρια αφίξεις στο ταμείο είχαν μπει 10,5 δισ. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής Αλέξανδρος Βασιλικός ποιος έχει «απορροφήσει» το έσοδο των 5 εκατ. επιπλέον τουριστών.

Η απάντηση δίνεται από εκπροσώπους του κλάδου, που σημειώνουν ότι:

Αφενός οι Ελληνες ξενοδόχοι, καθώς βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης, «ξεπούλησαν» στην κυριολεξία τα δωμάτιά τους στους ξένους tour operators, για να πετύχουν πληρότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιοχές που «δεν έπεφτε καρφίτσα», τα δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία 4 αστέρων με πακέτα all inclusive είχαν δοθεί αντί 40 ευρώ.


Αφετέρου οι ξενοδόχοι δέχονται σήμερα αθέμιτο ανταγωνισμό από την παράνομη μίσθωση διαμερισμάτων και πολυτελών εξοχικών κατοικιών, τόσο στην Αθήνα όσο και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Οπως σημειώνουν, «αυτά τα διαμερίσματα αφενός προσφέρονται παράνομα, αφετέρου προβάλλονται σε πάρα πολλά διεθνή sites κρατήσεων».

Τα καταλύματα αυτά λειτουργούν έξω από όλες τις προδιαγραφές ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων ή τους κανονισμούς του Ν. 4179/2013 - που αναφέρεται μόνο σε μονοκατοικίες - επαύλεις άνω των 100τ.μ.

Εννιά στους δέκα
Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένας. Διότι οι «πελάτες» που τα ενοικιάζουν, συστήνονται ως φίλοι και φιλοξενούμενοι. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι 9 στους 10 αλλοδαπούς που έχουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα την υπενοικιάζουν σε συμπατριώτες τους. Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σύνηθες και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε όλα τα νησιά.

Το δικό της τουριστικό δράμα ζει η Αθήνα όπου η κρίση -αλλά και η κακή εικόνα της πρωτεύουσας με την ελλιπή αστυνόμευση- έβαλε λουκέτο σε 89 ξενοδοχεία της πρωτεύουσας τα τελευταία 6 χρόνια. Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος καθώς βγήκαν από την αγορά περισσότερες από 6.800 κλίνες.

Τι έδειξαν οι έρευνες
Δεν κόβουν αποδείξεις, δουλεύουν με ανασφάλιστους


Πάρτι φοροδιαφυγής έχει στηθεί στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως δείχνουν οι έλεγχοι που διενεργεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αποκαλύπτουν ότι η παραβατικότητα, σε πολλές περιοχές, έχει φθάσει πλέον σε ποσοστά-ρεκόρ αφού υπερβαίνουν το 60% και φθάνουν έως και το 100%, με τις περισσότερες παραβάσεις να αφορούν τη μη έκδοση αποδείξεων.

Από τις 22 έως και τις 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 550 έλεγχοι σε 30 τουριστικούς, νησιωτικούς και χερσαίους, προορισμούς. Διαπιστώθηκαν συνολικά 1.879 παραβάσεις σε 254 επιχειρήσεις, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να φθάνει το 46,18%. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι η φοροδιαφυγή έχει «χτυπήσει» κόκκινο στο Καρπενήσι και στην Ικαρία, με το ποσοστό παραβατικότητας να φθάνει το 100%. Ακολουθεί η Μύκονος, με την παραβατικότητα στο 82,14%.

Τα μικρότερα ποσοστά παραβατικότητας καταγράφονται στη Σίφνο (12,5%), στη Μήλο (14,29%0 και στο Γύθειο με την Ελαφόνησο (23%).

Πέρα από το δημόσιο ταμείο, έσοδα χάνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς ανασφάλιστος παραμένει ο ένας στους δύο εργαζομένους στον τουρισμό. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων, σε επιχειρήσεις τουρισμού-επισιτισμού, από τους 500.000 και πλέον εργαζομένους στον κλάδο, μόνο οι 260.000 είναι ασφαλισμένοι. Η αδήλωτη εργασία καλά κρατεί, με χιλιάδες αλλοδαπούς «μαθητές τουριστικών σχολών» να απασχολούνται σε πλήρη ωράρια έναντι 400 ευρώ τον μήνα.

Εφη Καραγεώργου
Bookmark and Share