Σε αστυνομικό κλοιό και πάλι η Θεσσαλονίκη, λόγω της ΔΕΘ... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Σε αστυνομικό κλοιό και πάλι η Θεσσαλονίκη, λόγω της ΔΕΘ...


Κινητοί φραγμοί για το σχηματισμό προστατευτικού τείχους, μία «αύρα» -η ειδική αντλία ρίψης νερού της ΕΛΑΣ-, δύο ελικόπτερα και περίπου 4.500 αστυνομικοί συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό των μέτρων για τα εγκαίνια της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο.
  • Προβληματίζει η εύρεση βομβών μολότοφ -εντός του ΑΠΘ- στις οποίες υπήρχαν κολλημένες με μονωτική ταινία κροτίδες και μεταλλικές βίδες.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας θα παραταχθούν γύρω από τη ΔΕΘ, ενώ φέτος για πρώτη φορά μπαίνει στο «χορό» και η ΕΤ3, καθώς αποτελεί ένα από τα σημεία όπου... θα καταλήξουν κάποιες από τις πορείες. Οι συσκέψεις των στελεχών της ελληνικής Αστυνομίας έχουν ήδη αρχίσει εδώ και μέρες, ωστόσο η τελική σύσκεψη αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα παρουσία και του αρχηγού της ΕΛΑΣ, που θα «ανέβει» στη Θεσσαλονίκη.

Το «στοίχημα»
Η εφαρμογή των μέτρων θα αρχίσει από την Τρίτη, ωστόσο η κορύφωσή τους αναμένεται το Σάββατο με την άφιξη του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης, ενώ το «στοίχημα» της ΕΛΑΣ είναι να διεξαχθούν ειρηνικές πορείες. Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ο όγκος των διαδηλωτών δεν αναμένεται να ξεπεράσει την περσινή χρονιά, ενώ είναι πολύ πιθανό να κινηθεί και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το ερχόμενο Σάββατο, πάντως, περίπου 4.200 με 4.500 αστυνομικοί, τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ, σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο μεγαλύτερος όγκος αναμένεται να παραταχθεί γύρω από τη ΔΕΘ, το ΑΠΘ και την ΕΤ3. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις κάποιοι φορείς ή παρατάξεις να κινηθούν και προς το ΥΜΑ-Θ, γεγονός που σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει και εκεί να τοποθετηθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες «Δέλτα» θα καταφτάσουν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, επίσης στη ΔΕΘ αναμένεται να στηθούν οι κινητοί φραγμοί που επίσης θα στείλει το αρχηγείο, ενώ θα καταφτάσει και μία αντλία ρίψης νερού, δύο ελικόπτερα, το ένα από τα οποία εφεδρικό, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για ελέγχους.

Οι πορείες
Οι βασικές πορείες έχουν ήδη ανακοινωθεί, ωστόσο όπως κάθε χρονιά το μπλοκ που προβληματίζει τους αστυνομικούς είναι αυτό των αντιεξουσιαστών, οι οποίοι σχεδόν ποτέ δεν ανακοινώνουν συγκεκριμένο δρομολόγιο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις έξι το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΔΟΘ και ΕΚΘ έχουν προγραμματίσει τη δική τους συγκέντρωση ίδια ώρα και μέρα στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ το συγκεκριμένο σημείο αναμένεται να είναι τόπος συνάντησης και αρκετών ακόμη φορέων και σωματείων.

Επίσης, στην πλατεία Αγίας Σοφίας αναμένεται να συγκεντρωθούν κάτοικοι και επιτροπές αγώνα από τη Χαλκιδική, που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Οι διαδηλωτές θα αρχίσουν να καταφτάνουν στο σημείο από τις πέντε το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ εκτιμάται πως η πορεία θα ξεκινήσει μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις έξι. Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, στις πέντε το απόγευμα, και οι ένστολοι.

Οι αντιεξουσιαστές
Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην πορεία των αναρχικών, οι οποίοι συνήθως επιλέγουν ως σημείο συνάντησης την Καμάρα. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στον αντιεξουσιαστικό χώρο γενικότερα σε όλη τη χώρα είναι λίγο οξυμμένη μετά και τις επεμβάσεις της ΕΛΑΣ σε καταλήψεις κτιρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα. Επίσης, τις διωκτικές αρχές στη Θεσσαλονίκη προβληματίζει η «ανακάλυψη» περισσότερων από τριάντα αυτοσχέδιων μολότοφ, το προηγούμενο διάστημα, σε δύο σημεία μέσα και έξω από τους χώρους του ΑΠΘ. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες από τις φιάλες υπήρχαν κολλημένες επάνω με μονωτική ταινία κροτίδες και μεταλλικές βίδες...
πηγή Αγγελιοφόρος

Ρεπορτάζ Κατερίνα Αγοραστού
Bookmark and Share