Επίδειξη δύναμης της Ρωσίας στα ανοικτά της Κύπρου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Επίδειξη δύναμης της Ρωσίας στα ανοικτά της Κύπρου

 

Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει δεσμεύσει μεγάλο μέρος των θαλάσσιων υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και σε περιοχές που εφάπτονται με τα κυπριακά χωρικά ύδατα, από χθες έως και το Σάββατο για διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων. 




Οπως διαβεβαίωναν... πηγές του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους δραστηριότητα εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι πρόκειται για μήνυμα της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον για την έντονη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, αλλά και για το ενδιαφέρον της σε σχέση με τη Συρία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τα θαλάσσια ύδατα αναμένεται δέσμευση και του εναέριου χώρου στην ίδια περιοχή από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, η οποία θα χρησιμοποιήσει μέρος του FIR Λευκωσίας, το οποίο συμπίπτει με την ΑΟΖ. Η δέσμευση του εναέριου χώρου θα αφορά συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ώστε να μην επηρεαστούν οι πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών στην περιοχή.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με συμμετοχή των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Κύπρου. Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, περιοριζόμενος στη δήλωση ότι «η θαλάσσια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο δεσμεύτηκε μετά από ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε φίλη χώρα, η οποία δεν θα λάβει μέρος σε ενδεχόμενη επιχείρηση εναντίον της Συρίας, για σκοπούς άσκησης».

Οχι στον πανικό


Η Λευκωσία προσπάθησε και χθες να ρίξει τους τόνους της ανησυχίας για μια ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, υποστηρίζοντας πως η Κύπρος είναι ασφαλής και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ούτε ως ορμητήριο των Δυτικών αλλά και δεν θα γίνει στόχος των Σύρων για σκοπούς αντιποίνων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε δήλωσή του τόνισε πως «η όποια συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας περιορίζεται καθαρά στο ανθρωπιστικό μέρος και καθίσταται ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει ορμητήριο στρατιωτικών επιχειρήσεων ή και στόχο επιθέσεων, όπως εξάλλου είναι και οι σαφείς διαβεβαιώσεις που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση». Εστειλε εξάλλου το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι ασφαλής προορισμός και αποτελεί κέντρο σταθερότητας στην περιοχή, με σημαντικό και ενεργό ρόλο στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και διευκολύνσεων προς ξένους υπηκόους, οι οποίοι αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε περιπτώσεις κρίσεων στην περιοχή.

Υπερβολές

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στα όσα δημοσιεύθηκαν στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror» περί αερομαχίας συριακών και βρετανικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, έκανε λόγο για υπερβολές και εικασίες.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο (ΡΙΚ) ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι τα δύο βρετανικά αεροσκάφη τύπου Typhoon απογειώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου λόγω του ότι εντόπισαν στο διεθνή εναέριο χώρο άγνωστα αεροπλάνα, τα οποία μπορεί να είχαν απογειωθεί από τη Συρία. Ωστόσο, τόνισε, καμία αερομαχία δεν έγινε, αφού τα άγνωστα αεροσκάφη αποχώρησαν αμέσως μόλις εντόπισαν τα βρετανικά.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν είναι βέβαιο ότι τα άγνωστα αεροσκάφη (πιθανόν συριακά) είχαν κατεύθυνση προς την Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι η βάση Ακρωτηρίου δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επίθεση εναντίον της Συρίας, καθώς και άλλες διαβεβαιώσεις ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν θα αποτελέσουν συριακό στόχο.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ
Bookmark and Share