Credit Suisse: Η ευρωπαϊκή κρίση έχει περάσει κατά 70% - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Credit Suisse: Η ευρωπαϊκή κρίση έχει περάσει κατά 70%

 



  • Σημαντική πρόοδο στη διαδικασία προσαρμογής της Ευρωζώνης διαπιστώνει η Credit Suisse, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι το 70% της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει ήδη περάσει.

Μάλιστα, μετά τις γερμανικές εκλογές, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος αναμένει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.. περιφέρειας, με μία “soft” αναδιάρθρωση του πορτογαλικού χρέους αλλά και την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.

Έτσι και αλλιώς, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η Ελλάδα δεν έχει σχεδόν καθόλου αποπληρωμές χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα έως το 2023, ενώ ακόμα και μετά από αυτό, το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό, στο 3%.

Όπως σημειώνει η Credit Suisse, η πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης διάσπασης της Ευρωζώνης, που αποτελούσε βασικό κίνδυνο για τις αγορές τα τελευταία τρία χρόνια, έχει πια μειωθεί κατακόρυφα, τους τελευταίους 12 μήνες.

Σε αυτό συνέβαλαν η αλλαγή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (έγινε υπεύθυνη για τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων OMT και κατ΄ επέκταση μπορεί πια να θεωρείται δανειστής έσχατης ανάγκης), η αναστροφή των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών της περιφέρειας (που σημαίνει ότι οι χώρες αυτές μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους μέσω της εσωτερικής εξοικονόμησης χρημάτων), η απότομη βελτίωση του σχετικού εργατικού κόστους και πάνω από όλα, τα σημάδια ανάκαμψης.


.
Bookmark and Share