120 εκατ. Ευρωπαίοι σε συνθήκες φτώχειας.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

120 εκατ. Ευρωπαίοι σε συνθήκες φτώχειας..

 

"Ενώ άλλες ήπειροι μειώνουν με επιτυχία τη φτώχεια, η Ευρώπη την αυξάνει", αναφέρει η σχετική έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου..




Σε συνθήκες παρατεταμένης φτώχειας, που βαθαίνει όλο και περισσότερο, βυθίζεται η Ευρώπη, με ανοιχτές πληγές τη μαζική ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη διεύρυνση των... ανισοτήτων και τη συλλογική απόγνωση, που αποτελούν συνέπεια πολιτικών λιτότητας, οι οποίες υιοθετούνται ως απάντηση στην κρίση χρέους κατά την τελευταία τετραετία.

Στο ένα τέταρτο των χωρών που μετείχαν στην έρευνα, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων κυμαίνεται από 33% έως 60%
«Και ενώ άλλες ήπειροι μειώνουν με επιτυχία τη φτώχεια, η Ευρώπη την αυξάνει», αναφέρει η σχετική έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Επιπλέον τονίζει ότι «οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης δεν έχουν ακόμη έρθει στην επιφάνεια. Τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι αισθητά για δεκαετίες, ακόμη και στην περίπτωση που η οικονομία θα βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον».

Η έκθεση, στην οποία η βρετανική εφημερίδα «Guardian» εξασφάλισε αποκλειστική πρόσβαση, αποτυπώνει μάλιστα τον προβληματισμό πως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει γίνει αντιληπτό στην Ευρώπη «το τι μας έχει χτυπήσει».

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, τη στιγμή που 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν ήδη σε συνθήκες φτώχειας ή κινδυνεύουν να περάσουν το κατώφλι της φτώχειας, προκαλούν κύματα λαθρομεταναστών, αυξάνοντας την ξενοφοβία στις χώρες που τους φιλοξενούν, όπως και τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αστάθειας.

Η απόγνωση, η κατάθλιψη, η παραίτηση και η απώλεια της ελπίδας συνθέτουν τη δύσκολη ψυχολογική κατάσταση πολλών Ευρωπαίων πολιτών. Εκατομμύρια άνθρωποι συνωστίζονται στα συσσίτια, χωρίς πρόσβαση σε φάρμαμα και περίθαλψη.

Στη δίνη της κρίσης βρίσκεται κυρίως η μεσαία τάξη. «Το πλήθος των ατόμων που εξαρτώνται από τη διανομή τροφίμων του Ερυθρού Σταυρού, σε 22 χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, αυξήθηκε κατά 75% μεταξύ 2009 και 2012. Περισσότεροι άνθρωποι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι», υπογραμμίζει η έκθεση.

Για την Ελλάδα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των αυτοκτονιών στις Ελληνίδες. Για τη Σλοβενία, ότι πολλοί εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι επί μήνες και στη Γαλλία 350.000 άνθρωποι έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας μεταξύ 2008 και 2011. Επιπλέον, ένας στους πέντε Φινλανδούς που γεννήθηκαν το 1987 έχει λάβει βοήθεια για κάποια ψυχική νόσο ή διαταραχή, γεγονός που συνδέεται με την οικονομική κρίση στη Φινλανδία, τη δεκαετία του 1990.

Τα προβλήματα επηρεάζουν και τις πιο εύπορες χώρες όπως η Δανία και το Λουξεμβούργο ενώ μεγάλος είναι σε κάθε περίπτωση ο αντίκτυπος στην κοινωνία. Στην Ελλάδα και την Ισπανία, ενήλικοι με παιδιά επιστρέφουν στην πατρική τους οικογένεια και σε πολλά νοικοκυριά μπερδεύονται διάφορες γενιές σε σχήματα που μπορεί να εξαρτώνται από το εισόδημα ενός μόνο ατόμου. Στο ένα τέταρτο των χωρών που μετείχαν στην έρευνα, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων κυμαίνεται από 33% έως 60%.

* Η έρευνα διενεργήθηκε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς στις 28 χώρες της Ε.Ε. και άλλες 14 χώρες στα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

(Πηγή: www.theguardian.com)
Bookmark and Share