Τον Νοέμβριο του 2011 ψηφίστηκε το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε εξαρχής στις ΔΕΚΟ.
Είχε, όμως, περάσει διάταξη για πλαφόν 1.900 ευρώ μεικτά στον μέσο μισθό ανά δημόσια επιχείρηση..
Στη συνέχεια, το 2012 μετά από συμφωνία με την... τρόικα θεσμοθετήθηκε η καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όμως έναν χρόνο μετά παρατηρούνται πολύ μεγάλες αποκλίσεις με τις διαφορές που προκύπτουν να είναι από 333 ως και 1.320 ευρώ το μήνα!
Ενδεικτικά των μισθολογικών διαφορών είναι παραδείγματα όπως οι αμοιβές υπαλλήλων του ΚΑΠΕ που έχουν μισθό 2.540, ενώ υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα στο ΥΠΕΚΑ λαμβάνουν μισθό 2.033 ευρώ. Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Ανάπτυξης οι υπάλληλοι έχουν μέσο μισθό 2.672 ευρώ, ενώ οι υπάλληλοι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας μέσο μισθό 3.326 ευρώ.
Η μισθολογική διαφορά φθάνει και το 45% σε ορισμένες περιπτώσεις! Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Αττικού Μετρού και της ΔΕΗ όπου υπάλληλος με τα ίδια προσόντα θα έπαιρνε στο Δημόσιο 1.588,6 ευρώ ενώ εκεί αμείβεται με 2.816,19 ευρώ και 2.907.64 ευρώ αντίστοιχα!
Ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ξεκινήσει εξονυχιστικό έλεγχο για τις μεγάλες αποκλίσεις και σύμφωνα πηγή του υπουργείου Οικονομικών -που επικαλείται το Έθνος- οι διοικήσεις των οργανισμών που δεν εφάρμοσαν το ενιαίο μισθολόγιο «όχι απλά θα αποπεμφθούν, αλλά θα υπάρξουν και ποινικές διώξεις».
Εκτιμάται ότι από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, θα υπάρξει όφελος περίπου 100 εκ. ευρώ!