Εφυγαν 5.250 «ραβασάκια» προς οφειλέτες του ΙΚΑ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Εφυγαν 5.250 «ραβασάκια» προς οφειλέτες του ΙΚΑ.

 

Με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών -δηλαδή με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς- θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι χρωστάνε στο ΙΚΑ.



Τα πρώτα «ραβασάκια» έχουν ήδη σταλεί σε 5.250 επιχειρήσεις, που ενημερώνονται πως... έχουν διορία 10 ημερών για την εξόφληση ή τη ρύθμιση των οφειλών.

Στόχος είναι να στέλνονται 5.000 «μηνύματα» κάθε μήνα σε οφειλέτες του ΙΚΑ, που χρωστάνε ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Βασικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη είναι να πρόκειται για ενεργές επιχειρήσεις, δηλαδή να παραμένουν σε λειτουργία ώστε να μπορούν να εισπραχθούν τα χρήματα.

Μέσα στον μήνα θα ξεκινήσει η αποστολή ανάλογων ειδοποιήσεων και σε οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Με βάση τον σχεδιασμό, ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί από τις αρχές του 2014 για όσους χρωστάνε στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων και στον ΟΓΑ.
Μέχρι τώρα έχει σταλεί e-mail σε 5.000 οφειλέτες του ΙΚΑ, ενώ άλλοι 250 έχουν πάρει χειρόγραφες ειδοποιήσεις. Το σύνολο των απαιτήσεων από τις συγκεκριμένες οφειλές αγγίζει τα 260 εκατομμύρια ευρώ.

Στα σημειώματα χαρακτηριστικά τονίζεται: «Στην υπηρεσία μας βεβαιώθηκαν σε βάρος σας οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές. Συμπεριλαμβάνεστε πλέον στους εργοδότες που παρακρατούν τις εργατικές εισφορές από τους εργαζομένους και δεν τις αποδίδουν μαζί με τις εργοδοτικές στον ασφαλιστικό φορέα.

Αναγκαστική είσπραξη
Με τη συμπεριφορά σας αυτή στερείτε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από την κύρια πηγή χρηματοδότησής του που είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και οδηγείτε τους ασφαλιστικούς φορείς σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις για το κοινωνικό σύνολο υποχρεώσεις τους, της εξασφάλισης συντάξεων και παροχών υγείας. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να φροντίσετε εντός 10 ημερών για την εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών σας. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να κινήσουμε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης».

Πρακτικά, σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν οι οφειλές το ΙΚΑ θα προχωρήσει σε δύο κινήσεις:
•Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, δηλαδή για παράδειγμα θα υπάρξει δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων.
•Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν οι οφειλές, το ταμείο θα προχωρήσει ακόμα και σε πλειστηριασμούς για να πάρει τα χρήματά του.

Συνολικά στο ΙΚΑ χρωστάνε περίπου 350.000 επιχειρήσεις, ενώ το ποσό της οφειλής αγγίζει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στελέχη του Ταμείου εκτιμούν πως μπορούν να αναζητηθούν μόνο τα 2 δισεκατομμύρια.

Σε μια σειρά περιπτώσεων δεν μπορούν να εισπραχθούν τα χρήματα καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, για αγροτικούς και άλλους συνεταιρισμούς, για εργοδότες που δεν ζουν πλέον και δεν μπορούν να βρεθούν κληρονόμοι κ.ά.

Στο μεταξύ, έντονο προβληματισμό προκαλεί το ότι δεν «περπατά» η ρύθμιση οφειλών στο ΙΚΑ, καθώς μέχρι τώρα έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής περίπου 13.000 επιχειρήσεις (9.000 στη «Νέα αρχή» και 4.000 στην «πάγια ρύθμιση»). Στο τραπέζι έχουν υπάρξει εισηγήσεις για αύξηση των δόσεων, ωστόσο κάτι τέτοιο προσκρούει στις αντιδράσεις της τρόικας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας -που αυτή την εβδομάδα ανακοινώνει την επιτροπή σοφών για το ασφαλιστικό- ρίχνει το βάρος στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ. Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

1. Η μηνιαία διασταύρωση μεταξύ των δηλώσεων που έχουν υποβάλει οι εργοδότες και των πληρωμών που έχουν γίνει. Μάλιστα, μέχρι την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν επιχειρήσεις που καταβάλλουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα στο Ταμείο.

2. Η έκδοση ασφαλιστικού πιστοποιητικού για τις επιχειρήσεις που έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους.

3. Η ενιαία είσπραξη των εισφορών για κύρια, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ από 1ης Δεκεμβρίου.

4. Η επιβολή αυστηρών προστίμων για τους επιχειρηματίες που απασχολούν αδήλωτο προσωπικό. Συγκεκριμένα, για κάθε αδήλωτο υπάλληλο άνω των 25 ετών το πρόστιμο είναι 10.549,44 ευρώ, ενώ για υπαλλήλους κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 9.197,10 ευρώ.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι να βρεθεί «ζεστό χρήμα» για τη στήριξη του Ταμείου, με δεδομένο πως την επόμενη χρονιά θα υπάρξει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ
Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για όσους χρωστάνε

Ηλεκτρονικό «μπλόκο» στους οφειλέτες θα έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Συγκεκριμένα θα εγκατασταθεί ένα νέο σύστημα «risk analysis» που θα μπορεί να προχωρήσει σε αναλυτική επεξεργασία όλων των στοιχείων των οφειλετών και να εντοπίζει σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να εισπραχθούν τα χρήματα. Ουσιαστικά στο νεοσύστατο Κέντρο θα υπάρχει ένα πλήρες προφίλ όσων χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρχει απευθείας σύνδεση τόσο με τις Εφορίες όσο και με τις τράπεζες. Στόχος είναι το Κέντρο να έχει αναλυτική εικόνα όχι μόνο για το ποσό και τη διάρκεια της οφειλής αλλά και το αν μπορεί αυτή να αποπληρωθεί. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη ο τζίρος της επιχείρησης, τα περιουσιακά στοιχεία και οι γενικότερες συναλλαγές της. Μάλιστα θα εξετάζεται το αν ο οφειλέτης χρωστά μόνο στο Ταμείο ή έχει γενικότερες οφειλές στην Εφορία και στις τράπεζες.
Bookmark and Share