Ομηρεία για 60.000 φοιτητές.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ομηρεία για 60.000 φοιτητές..



«Ομηροι» εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι απεργούν για 5η συνεχόμενη εβδομάδα βρίσκονται περισσότεροι από 60.000 φοιτητές πανεπιστημίων, καθώς ακόμη δεν έχουν γίνει οι εγγραφές, έχουν «παγώσει» οι μετεγγραφές, δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, ενώ σε ορισμένα ιδρύματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα μαθήματα.



Πρωτοετείς φοιτητές που εισήχθησαν φέτος στα...
πανεπιστημιακά ιδρύματα ακόμη περιμένουν να εγγραφούν και να ξεκινήσουν μαθήματα, και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι, αν συνεχιστεί η αναταραχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μπορεί να χάσουν το εξάμηνο.

Δηλώνουν απογοητευμένοι για την εικόνα που παρουσιάζουν τα ιδρύματα, καθώς λένε ότι αγωνίστηκαν για να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους και τώρα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να ξεκινήσουν μαθήματα.

Φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και περιμένουν να πάρουν το πτυχίο τους βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αρκετοί επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, και δεν μπορούν.

Επισημαίνεται ότι στα οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία καλούνται να συνεισφέρουν στη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων οι πρωτοετείς φοιτητές ανέρχονται σε 24.460. Οι εγγραφές για αυτούς τους φοιτητές έχουν «παγώσει», δεν μπορούν να προμηθευτούν το φοιτητικό πάσο, ενώ σε κάποια ιδρύματα δεν υπάρχει δυνατότητα δωρεάν σίτισης για τους δικαιούχους, καθώς απεργούν και οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια.

Σε καθεστώς «ομηρείας», πάντως, βρίσκονται και χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις μεταφοράς θέσης σε ίδρυμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Μάλιστα, με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής για φοιτητές των προηγούμενων δύο ετών. Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι ξεπερνούν τους 5.000.

Παράπλευρα «θύματα» όμως της απεργίας των διοικητικών είναι και περίπου 30.000 φοιτητές προηγούμενων ετών, καθώς δεν κατέστη δυνατό σε κάποια ιδρύματα, όπως στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθήνας, να πραγματοποιηθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Εκτός όμως από τους φοιτητές, υπάρχουν και μία σειρά εργαζομένων που προσφέρουν τις υπηρεσίες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα οι οποίοι δεν μπορούν να πληρωθούν, αφού η συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων -στις περισσότερες περιπτώσεις- είναι καθολική.

100% συμμετοχή
Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η Σύγκλητος ζήτησε να λειτουργήσουν κάποιες από τις διοικητικές υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που συμμετέχουν σε προγράμματα και να προχωρήσει η διαδικασία προσλήψεων μελών ΔΕΠ. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς η συμμετοχή στην απεργία φτάνει το 100%.

Στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης μπορεί να ξεκίνησαν τα μαθήματα, αλλά όλες οι άλλες διοικητικές διαδικασίες έχουν «παγώσει», αφού δεν λειτουργούν οι γραμματείες των σχολών και οι υπόλοιπες υπηρεσίες.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, μιλώντας στο «Εθνος» τόνισε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στο ίδρυμα είναι τεράστια. «Δεν έχουν προλάβει να γίνουν οι εγκρίσεις για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και σε εμάς ο χειμώνας έχει ήδη μπει», αναφέρει ο κ. Αλμπάνης και προσθέτει: «Εχουμε μία μεγάλη καθυστέρηση σε όλη τη λειτουργία του πανεπιστημίου, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει τα μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ εργαζόμενοι ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές δεν μπορούν να πληρωθούν».

Αντίθετα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει, δεν έγιναν οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, ενώ οι φοιτητές ακόμη περιμένουν να γίνουν οι εγγραφές. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας έχει δοθεί παράταση για τις εγγραφές έως τις 15 Νοεμβρίου.

Κλιμακώνουν την πίεση οι διοικητικοί υπάλληλοι
Νέα πενθήμερη απεργία αποφάσισαν χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και από τα υπόλοιπα δύο ιδρύματα (Αριστοτέλειο, Πάτρας) τα οποία δεν έχουν στείλει στοιχεία στο ΑΣΕΠ για τα προσόντα των διοικητικών υπαλλήλων.

Σήμερα, συνεδριάζει και η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία θα τοποθετηθεί για το θέμα της απεργίας αλλά και για τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας.

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε χθες ρύθμιση στη Βουλή από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην οποία ορίζεται ότι όσοι διοικητικοί υπάλληλοι δεν θα στείλουν από μόνοι τους τα στοιχεία για τα προσόντα τους στο ΑΣΕΠ, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, θα τίθενται σε αργία. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, εφεξής θα θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα η μη απογραφή υπαλλήλου.

Πρωτοετείς
Αλαλούμ με τις εγγραφές

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχε παρατείνει την προθεσμία εγγραφών των πρωτοετών έως και χθες, ωστόσο κανένας φοιτητής δεν κατάφερε να εγγραφεί, αφού η απεργία των διοικητικών συνεχίζεται.

Στο Καποδιστριακό οι εγγραφές έχουν παραταθεί έως τις 15 Νοεμβρίου και παραμένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσουν, αφού η συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στην απεργία -που βρίσκεται στην 5η εβδομάδα- φτάνει το 100%.

Στο Αριστοτέλειο τα μαθήματα ξεκίνησαν, ωστόσο οι εγγραφές δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εάν λήξει η απεργία, οι εγγραφές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας η Σύγκλητος αποφάσισε να ξεκινήσουν τα μαθήματα παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οι εγγραφές.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έχουν γίνει ακόμη εγγραφές σε τρία τμήματα του ιδρύματος, ενώ τα μαθήματα ξεκίνησαν κανονικά στις 7 Οκτωβρίου.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης η προθεσμία για τις εγγραφές έχει παραταθεί μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας οι εγγραφές πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά, ωστόσο οι πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα να πάνε στις Γραμματείες των σχολών και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους. Οι ημερομηνίες ανά τμήμα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου www.aueb.gr
Bookmark and Share