Πλησιάζει η έξοδος από τον κύκλο της ύφεσης, λένε οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με την οικονομική συγκυρία του ΙΟΒΕ για το μήνα Σεπτέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο επανήλθε... σε ανοδική πορεία μετά από ένα δίμηνο διόρθωσης και διαμορφώθηκε στις 93,1 μονάδες από 91,7 τον Ιούλιο και 89,2 τον Αύγουστο.
“Η έντονη βελτίωση του κλίματος στις Κατασκευές και τη Βιομηχανία, αντισταθμίζεται εν μέρει από την εξασθένηση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με το κλίμα στις Υπηρεσίες να παραμένει αμετάβλητο”, επισημαίνουν οι τεχνοκράτες του Ιδρύματος και συνεχίζουν:
“Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων φαίνεται να ανακάμπτουν λόγω της επιβράδυνσης της ύφεσης που καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αν και το σωρευτικό αποτέλεσμα της ύφεσης αναμένεται να κορυφωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και να αγγίξει συνολική συρρίκνωση του προϊόντος της τάξης του 25% του ΑΕΠ, αρκετοί κλάδοι της οικονομίας διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες για το επόμενο διάστημα”.
Κατά το ΙΟΒΕ, η επιχειρηματική κοινότητα θεωρεί ότι φτάνουμε στο τέλος της ύφεσης: “Φαίνεται δηλαδή όλο και περισσότεροι να συμφωνούν ότι είτε λόγω εξωγενών παραμέτρων και διάθεσης των πιστωτών για ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, είτε λόγω περαιτέρω άμβλυνσης των διάφορων μορφών αβεβαιότητας που κυριαρχούσαν στην ελληνική οικονομία, η έξοδος από τον υφεσιακό κύκλο πλησιάζει”.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του ΙΟΒΕ θέτουν για μία ακόμη φορά τις προϋποθέσεις για την έξοδο από το τούνελ: “Η έκταση όμως και ο βαθμός στον οποίο η εκτιμώμενη σταθεροποίηση της οικονομίας θα οδηγήσει και σε βιώσιμη μεγέθυνση, παραμένει κομβικό ζήτημα που σχετίζεται με πλήθος παραμέτρων: από την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα που δημιουργούν θέσεις εργασίας, έως την αξιόπιστη και απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας”
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την οικονομική συγκυρία του ΙΟΒΕ, ανά κλάδο οι εξελίξεις έχουν ως εξής:
•στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής εντείνονται σημαντικά, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αμβλύνονται και εκείνες για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να κερδίζουν έδαφος.
•στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν ελαφρά, αντισταθμιζόμενες από την ήπια άνοδο στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων, με τις αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
•στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται αισθητά, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους αντίθετα να επιδεινώνονται και τις αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα να διευρύνονται ελαφρά.
•στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται σημαντικά, με ταυτόχρονη, μικρή πτώση του δείκτη της προβλεπόμενης απασχόλησης.
•στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώνονται ελαφρά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν μεταβάλλονται, με τις προθέσεις για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο να κινούνται πλησίον ιστορικά χαμηλών επιπέδων και τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας να εξομαλύνονται.
ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ