Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση το "κίνημα των ακινήτων" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση το "κίνημα των ακινήτων"

 

Εμφύλιο» μεταξύ «αστών» και «επαρχιωτών» βουλευτών της κυβέρνησης προκαλεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα τεθεί στην κρίση της Βουλής την προσεχή Δευτέρα και θα επιβαρύνει τόσο τα διαμερίσματα, όσο και τα αγροτεμάχια.




«Εκρηκτικές» ήταν οι τοποθετήσεις γαλάζιων βουλευτών στη μαραθώνια...συνάντηση που είχαν 74 από αυτούς με τον Γιάννη Στουρνάρα. Λύση στον «γόρδιο δεσμό» αναζητεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, το «κίνημα των ακινήτων» που εκπροσωπήθηκε από 74 γαλάζιους βουλευτές στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Βλάχου ότι «ακολουθούμε το μοντέλο της αρπαχτής» και του Δημήτρη Σαμπαζιώτη ότι «αν ζητήσουμε φόρο χιλίων ευρώ από συνταξιούχο των τριακοσίων, θα μας ρίξει πιστολιές».

Η συζήτηση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πήρε «εμφυλιοπολεμικές» διαστάσεις αφού οι επαρχιώτες βουλευτές ανησυχούν για την υποδοχή τους στις περιφέρειές τους. Βουλευτές του Λεκανοπεδίου πρότειναν στα μεγάλα χωράφια ο συντελεστής να αυξάνεται όσο αυξάνεται η έκταση, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της Περιφέρειας.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο επικεφαλής της ομάδας των «επαρχιωτών» Ιορδάνης Τζαμτζής, που πρότεινε να παγώσει το επίμαχο σχέδιο και να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθώσεων, οι οποίες όμως δεν θα φέρουν δημοσιονομική επιβάρυνση.

Το ζήτημα προκαλεί «πονοκέφαλο» και η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει αιφνιδιασμούς, όταν το σχετικό νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή. Το ζήτημα του φόρου ακινήτων τέθηκε στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Αποφάσισαν να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για βελτιώσεις και ανακατανομή των επιβαρύνσεων, χωρίς να ακυρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εξαίρεση της αυτόνομης φορολόγησης σε στάνες και θερμοκήπια, εξετάζονται αυξομειώσεις στους συντελεστές για τον φόρο στα οικόπεδα, αλλά και αποσύνδεση των τεκμαρτών εισοδημάτων από τα πραγματικά εισοδήματα για ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.
Bookmark and Share