Πολιτικά χαρακτηριστικά έχει μία ακόμη κόντρα ανάμεσα στα πανεπιστήμια και το υπουργείο Παιδείας, αυτή τη φορά για τη διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, καθώς το διακύβευμα είναι η εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένοι που διακρίνουν ότι ο... ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει πολιτικά στην αναταραχή στα πανεπιστήμια, καθώς δεν φαίνεται να του βγήκε η δημιουργία ενός «μετώπου» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού η απεργία των καθηγητών εξέπνευσε μετά τη μία εβδομάδα, ενώ και οι καταλήψεις των μαθητών δεν φαίνεται να έχουν δυναμική.
Ειδικότερα, οι πρυτάνεις κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας ότι προχώρησε μονομερώς στον ορισμό του αριθμού των 1.349 υπαλλήλων οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αγνοώντας τα δεδομένα που έχουν καταθέσει τα πανεπιστήμια τα οποία δείχνουν όχι πλεόνασμα, αλλά σοβαρό έλλειμμα κατά συνολικά 2.500 υπαλλήλους σε όλα τα ιδρύματα.
Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας στέλνει στα ΑΕΙ τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας «το εκπρόθεσμο ή η ματαίωση της οποίας θα έχει άκρως επιβλαβείς και ανεπανόρθωτες συνέπειες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης διεθνών υποχρεώσεων του κράτους» όπως αναφέρει το έγγραφο που απέστειλε ο κ. Αρβανιτόπουλος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με το οποίο καθιστά τους πρυτάνεις υπόλογους για παράβαση καθήκοντος εάν δεν στείλουν στο ΑΣΕΠ τους καταλόγους με τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων τους προκειμένου, στη συνέχεια, να «προσωποποιηθούν» οι 1.349 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Η κόντρα ΑΕΙ-υπουργείου Παιδείας έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των πανεπιστημίων, καθώς για μια ακόμα χρονιά, το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά με αναστάτωση. Η προθεσμία των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στα οκτώ πανεπιστήμια (Πανεπιστήμια Αθηνών, ΑΠΘ, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, Οικονομικό Αθηνών και ΕΜΠ) που «προσφέρουν» υπαλλήλους στη διαθεσιμότητα έχει παραταθεί, το ίδιο και η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου, ενώ πτυχία δεν απονέμονται λόγω των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων για τέταρτη συνεχή εβδομάδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την εφαρμογή της διαθεσιμότητας το ΕΜΠ θα «χάσει» το 45% των διοικητικών υπαλλήλων του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 37,2%, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 22%, το Πανεπιστήμιο Πατρών το 26,7%, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 18,5%, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 10%, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 16,7% και, τέλος, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα χάσει το 13,5% των διοικητικών υπαλλήλων του. Οι συνέπειες από τη μείωση του προσωπικού θα είναι άμεσες όχι μόνο στη διοικητική λειτουργία των ιδρυμάτων, αλλά και στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, αναφέρουν οι πρυτάνεις.