Τι «κρύβεται» πίσω από το ελληνικό ράλι... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Τι «κρύβεται» πίσω από το ελληνικό ράλι...

Στο υψηλότερο σημείο στη μετά PSI εποχή σκαρφάλωσαν τα ελληνικά ομόλογα ενώ ο γενικός δείκτης στο Χ.Α. καταγράφει κέρδη 40% το τελευταίο 3μηνο. 
Η ψυχολογία του όχλου εξηγεί το ποδοβολητό των ταύρων. 
Όμως, οι ταύροι έχουν λόγο για να αναλάβουν δράση... 


Η μέση τιμή του ελληνικού strip, δηλαδή των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν μετά την... αναδιάρθρωση του χρέους (PSI), ανέβηκε χθες το απόγευμα στο 54,5 περίπου και συνιστά νέο ρεκόρ από τον Μάρτιο του 2010 που εκδόθηκαν.
Αρκετοί θεωρούν ότι η μέση τιμή θα βρεθεί πάνω από το 60 τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2013 υποχώρησε στο 8,20%-8,30% βάζοντας πλώρη για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα με απώτερο στόχο το 7%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να μην μπόρεσε να συγκρατήσει χθες τα αρχικά εντυπωσιακά κέρδη του αλλά ο γενικός δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Φυσικά, οι συμμετέχοντες στη ρηχή αγορά ομολόγων δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα δημοσιονομικά και το πρωτογενές πλεόνασμα απ' ότι οι τοποθετούμενοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών που ενδιαφέρονται περισσότερο για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Όμως, η βελτίωση που εμφανίζουν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, π.χ. δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο, δείκτες ανταγωνιστικότητας με εξαίρεση την ανεργία, δεν περνούν απαρατήρητα, συμβάλλοντας στη μείωση της αβεβαιότητας για την έκβαση της ελληνικής περιπέτειας.

Επιπλέον, έχει γίνει αντιληπτό από περισσότερους ότι η ευρωζώνη θα λάβει μέτρα ανακούφισης της Ελλάδας από το μεγάλο χρέος την επόμενη χρονιά, επιμηκύνοντας τις αποπληρωμές των δανείων και μειώνοντας περισσότερο τα επιτόκια.

Επομένως, οι πιθανότητες να αποπληρωθούν στο ακέραιο οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων στη λήξη έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό να έχει βελτιωθεί η ψυχολογία για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα στην αγορά και σε συνδυασμό με την διάθεση των θεσμικών επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο διεθνώς έχει δώσει ώθηση στις τιμές τους.

Όμως, η σημαντικότερη αλλαγή όσον αφορά την άποψη που έχουν οι διεθνείς επενδυτές για την Ελλάδα έχει συντελεστεί αλλού τελευταία.

Πολλοί ξένοι επενδυτές εκτιμούν σ' αυτή την φάση ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα έχει μειωθεί.

Φυσικά, η ιστορία διδάσκει ότι οι αγορές αλλάζουν άποψη απροειδοποίητα και δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί στο μέλλον.

Όμως, αυτή την στιγμή φαίνεται να ασπάζονται την άποψη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής, έστω και μετ' εμποδίων, χωρίς σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις και η ευρωζώνη θα σταθεί αρωγός στη μείωση του χρέους.

Πρακτικά προεξοφλούν ότι η σημερινή οικονομική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά τους επόμενους μήνες γιατί οι πολιτικές δυνάμεις που την αντιμάχονται χάνουν έδαφος.

Εμφανίζονται λοιπόν διατεθειμένοι να αγοράσουν το στόρι ότι η βελτίωση στα ελληνικά μακροοικονομικά μεγέθη θα έχει διάρκεια και το υψηλό κοινωνικό κόστος δεν θα προκαλέσει πολιτικές παρενέργειες.

Επομένως, δεν έχουν λόγο να μην είναι ταύροι από την στιγμή που θεωρούν ότι θα μπορούν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αποκομίζοντας παράλληλα μια υψηλή απόδοση στην αγορά ομολόγων και ποντάροντας στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Dr. Money
Bookmark and Share