Αγορά δύο ταχυτήτων την Κυριακή - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Αγορά δύο ταχυτήτων την Κυριακή

 

Αγορά δύο ταχυτήτων διαμορφώνεται την πρώτη Κυριακή κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στις 3 Νοεμβρίου περίπου ένα στα τρία καταστήματα θα τολμήσει... να λειτουργήσει.





Τα μαγαζιά την ερχόμενη Κυριακή προαιρετικά έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοικτά, καθώς από την 1η του μήνα ξεκινά η ενδιάμεση... εκπτωτική περίοδος που θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου. Θεσμός που επίσης για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Η οικονομική ύφεση, η μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία και η υπέρμετρη φορολόγηση είναι παράγοντες οι οποίοι μόνο τα ψώνια για ρούχα και παπούτσια δεν ευνοούν και ας είναι και Κυριακή. Μέρα κατά την οποία τα νοικοκυριά έχουν ελεύθερο χρόνο.

Η οικονομική ύφεση, η μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία και η υπέρμετρη φορολόγηση είναι παράγοντες οι οποίοι μόνο τα ψώνια δεν ευνοούν και ας είναι και Κυριακή. Αλλωστε, στο γράφημα απεικονίζεται η πτώση του τζίρουΟπως λοιπόν αποκαλύπτεται από την έρευνα της ΕΣΕΕ, από τους 168 εμπορικούς συλλόγους-μέλη της, οι 57 δηλώνουν ότι θα συστήσουν στους καταστηματάρχες των περιοχών τους να ανοίξουν, οι επτά δεν έχουν αποφασίσει και οι τέσσερις το αφήνουν στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρηματιών.

Από μία πιο προσεκτική έρευνα διαφαίνεται πως στην αγορά της ερχόμενης Κυριακής διακρίνονται δύο ταχύτητες. Η μία διαμορφώνεται από την πλειονότητα των μεγάλων εμπορικών συλλόγων στα αστικά κέντρα, στις τουριστικές περιοχές καθώς και από τα πολυκαταστήματα και τα malls και το εκπτωτικό χωριό. Η δεύτερη ταχύτητα είναι οι μικροί εμπορικοί σύλλογοι στις μικρές περιοχές της περιφέρειας.

Οι επιχειρηματίες λοιπόν που ανήκουν στην πρώτη ταχύτητα αποφάσισαν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, από τις συνολικά επτά που τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος. Ετσι, τα καταστήματα της Αθήνας, του Πειραιά, του Χαλανδρίου, του Αμαρουσίου, του Περιστερίου, της Ν. Ιωνίας, της Γλυφάδας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης θα υποδεχτούν τους καταναλωτές για ψώνια.

Ανοικτά θα είναι επίσης τα μαγαζιά σε: Χαλκιδική, Δωδεκάνησα, Αργος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσολόγγι, Κόρινθο, Ναύπλιο, Πύλο, Χαλκίδα κλπ., ενώ στο Ηράκλειο επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εμπόρου. Εννοείται ότι ανοικτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα στα malls και στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα.

Οι έμποροι επίσης υπόσχονται όχι μόνο για την Κυριακή εκείνη αλλά για όλη την ενδιάμεση εκπτωτική σεζόν, από την 1η έως τις 9 Νοεμβρίου, εκπτώσεις που ίσως αγγίζουν το 50% σε είδη ένδυσης, υπόδησης και άλλα αξεσουάρ περασμένης εποχής και εκπτώσεις 30% για νέες παραλαβές προϊόντων.

Οι επιχειρηματίες την Κυριακή 3 Νοεμβρίου έχουν τη δυνατότητα να είναι «ανοικτοί» από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Πάντως, οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν στα καταστήματα ωράριο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η καθιέρωση των επτά Κυριακών τον χρόνο (δύο στα δεκαήμερα των εκπτώσεων, δύο στις τακτικές περιόδους των εκπτώσεων, μία την Κυριακή των Βαΐων και δύο πριν τα Χριστούγεννα) είναι κι ένα από τα προσωπικά στοιχήματα της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία πιστεύει πως σε αυτή την περίοδο δεν πρόκειται να ανοίξουν όλα τα καταστήματα της αγοράς, αλλά δίνονται εναλλακτικές σε καταστηματάρχες που πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν αυξημένο τζίρο.

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στην αγορά

Αγωνία επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με την πορεία των για πρώτη φορά εφαρμοζόμενων θεσμών των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς προσδοκούν στην όσο το δυνατό μαζικότερη συμμετοχή των επιχειρηματιών, έτσι ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα τόσο στον τομέα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού όσο και στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Ιδίως στο θέμα των τιμών, οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς εκτιμούν πως με τις δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους (τα δύο πρώτα δεκαήμερα του Νοεμβρίου και του Μαΐου) και με τις δύο τακτικές (δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου με τέλος Φεβρουαρίου και δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου με τέλος του Αυγούστου) δίνεται η ευκαιρία στα νοικοκυριά για φτηνές αγορές διάρκειας συνολικά 100 ημερών.

Ευκαιρίες
Ετσι οι καταναλωτές εν μέσω οικονομικής ύφεσης έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης με εκπτώσεις και μάλιστα με πραγματικές μειώσεις τιμών.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι προσδοκίες για αυξημένη κίνηση είναι μάλλον χαμηλές. Οι φορολογικές υποχρεώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά και η μεγάλη πτώση των εισοδημάτων αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες ως προς το ζωντάνεμα της αγοράς.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, πάντως, γνωρίζει πως δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κίνηση στην αγορά, ωστόσο θέλει να στείλει ένα μήνυμα στήριξης των νοικοκυριών σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Επίσης η καθιέρωση των 7 Κυριακών τον χρόνο είναι κι ένα από τα προσωπικά στοιχήματα της ηγεσίας του υπουργείου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Bookmark and Share