Δεν θέλουν το ευρώ οι Λετονοί.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Δεν θέλουν το ευρώ οι Λετονοί..


Η πλειονότητα των Λετονών συνεχίζει να αντιτίθεται στην είσοδο της χώρας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, την 1η Ιανουαρίου, παρά την εντατική εκστρατεία διαφήμισης και πληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης που διεξάγει η κυβέρνηση υπέρ του ευρώ.
 Το 53% των πολιτών εναντιώνεται στην υιοθέτηση του ευρώ, έναντι μόλις ενός 22% που τάσσεται υπέρ..




Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε χθες ότι ελπίζει ότι οι συμπατριώτες του θα πειστούν σύντομα για τη.. χρησιμότητα της εισδοχής της χώρας του στην ευρωζώνη, την 1η Ιανουαρίου του 2014, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό το κράτος αυτό της Βαλτικής θα εισέλθει στην καρδιά της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

"Είναι ρεαλιστικό να θεωρήσουμε ότι το διάστημα από τώρα έως και την είσοδό μας στην ευρωζώνη, η πλειοψηφία του πληθυσμού θα δεχθεί ευνοϊκά" τη μετάβαση αυτή, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο Λονδίνο, όπου έλαβε μέρος σε μια διάσκεψη που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Η πλειονότητα των Λετονών συνεχίζει να αντιτίθεται στην είσοδο της χώρας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, την 1η Ιανουαρίου, παρά την εντατική εκστρατεία διαφήμισης και πληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης που διεξάγει η κυβέρνηση υπέρ του ευρώ. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο, το 53% των πολιτών εναντιώνεται στην υιοθέτηση του ευρώ, έναντι ενός 22% που τάσσεται υπέρ και ενός 25% που δηλώνει ότι δεν έχει άποψη ή ότι δεν τάσσεται ούτε υπέρ, ούτε κατά.

"Μπορούμε επίσης να επικαλεστούμε γεωπολιτικούς λόγους, ιδίως καθώς η ΕΕ κατευθύνεται σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων", είπε ο Ντομπρόβσκις, εξηγώντας ότι κατά την άποψή του στην πρώτη ταχύτητα ασφαλώς "θα είναι οι χώρες της ευρωζώνης" και οι άλλες χώρες, της "περιφέρειας", θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θέλουν να μείνουν σε αυτή ή "να ενσωματωθούν στον πυρήνα της Ευρώπης".

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εισδοχή της χώρας στην ευρωζώνη θα βοηθήσει τη λετονική οικονομία, διευκολύνοντας τις συναλλαγές και αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η γειτονική Εσθονία υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα τον Ιανουάριο του 2011. Η τρίτη χώρα της Βαλτικής, η Λιθουανία, υπολογίζει να εισέλθει στην ευρωζώνη το 2015.

Bookmark and Share