Το κοκτέιλ «Skyfall ΙΙ» του Παναγιώτη Γκοβάτσου εντυπωσίασε τους κριτές του 39ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Κοκτέιλ της Διεθνούς Ένωσης Bartenders, και του έδωσε το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε συμμετέχοντες από 56 χώρες!
Με ποια συστατικά μπορεί να φτιαχτεί το καλύτερο κοκτέιλ του κόσμου; Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα έδωσε ο Παναγιώτης Γκοβάτσος, ο οποίος χρησιμοποίησε... λικέρ, βότκα, αλλά και γεύσεις και αρώματα που θυμίζουν Ελλάδα για να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κοκτέιλ.
Ο λόγος για το κοκτέιλ «Skyfall ΙΙ», με το οποίο ο Παναγιώτης Γκοβάτσος εντυπωσίασε τους κριτές του 39ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Κοκτέιλ της Διεθνούς Ένωσης Bartenders και απέσπασε το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα στους συμμετέχοντες από 56 χώρες όλου του κόσμου.
«Το ποτό που αιχμαλωτίζει όλα τα αρώματα της φύσης, από φρούτα και βότανα μέχρι μπαχαρικά, αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Η νέα τάση της εποχής, που πραγματικά όμως αξίζει, είναι η χρήση σπιτικών - παραδοσιακών λικέρ, βοτάνων, μπαχαρικών και φρέσκων αρωμάτων, που μπορούν να αναδείξουν χυμούς, να δημιουργήσουν δροσιστικά κοκτέιλ», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γκοβάτσος.
«Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το κοκτέιλ που επέλεξα για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό βασιζόταν σε αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν Ελλάδα. Βασικό συστατικό, είναι το λικέρ ιβίσκου που αναδύει ένα υπέροχο άρωμα που σε συνδυασμό με τη βότκα που χρησιμοποίησα χαρίζουν μια αρμονία γεύσεων, αρωμάτων και χρώματος», προσθέτει.
Η δημιουργία του συγκεκριμένου κοκτέιλ δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς για να καταλήξει ο Παναγιώτης Γκοβάτσος στην τελική συνταγή έκανε περισσότερους από 50 διαφορετικούς συνδυασμούς, «αλχημείες και πειράματα», όπως χαρακτηριστικά λέει.
Το κοκτέιλ αποτελεί εξέλιξη του «Skyfall», με το οποίο ο ίδιος κέρδισε την πρώτη θέση στον 18ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κοκτέιλ τον περασμένο Φεβρουάριο. «Το Skyfall που κέρδισε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο, ήθελα να το πίνουν και να αφήνει μία ξεχωριστή γεύση και υφή. Το Skyfall II, που είναι η εξέλιξη του πρώτου, αποτελεί την απόλυτη αποκορύφωση χρωμάτων και γεύσεων. Η μοναδική πολυπλοκότητα τόσων γεύσεων κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους», επισημαίνει ο κ. Γκοβάτσος.
Η επιλογή του ονόματος για τα κοκτέιλ που εντυπωσίασαν στον ελληνικό και στο διεθνή διαγωνισμό δεν είναι τυχαία, αλλά παραπέμπει στην ομότιτλη ταινία του Τζέιμς Μποντ και το τραγούδι της Αντέλ. Ευχή του είναι οι δημιουργίες του να παραμείνουν κλασικής αξίας και να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου, όπως και οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ.
Ο Παναγιώτης Γκοβάτσος γεννήθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αλλά σε μικρή ηλικία ήρθε με την οικογένειά του στη Μονεμβασιά, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.
Στην ηλικία των 16 ετών ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός σερβιτόρου και στη συνέχεια ως μπάρμαν, οπότε και κατέληξε, όπως λέει, «ότι το πάθος και το μεράκι μου, θέλω να το κάνω επάγγελμα».
Με τη συμμετοχή του στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ο Παναγιώτης Γκοβάτσος εκπροσώπησε την Ελληνική Ένωση Μπάρμεν, αφού προηγουμένως είχε κερδίσει την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. «Είμαι ένα άτομο που μ' αρέσουν οι προκλήσεις, η εξέλιξη και η επαγγελματική καταξίωση στο χώρο μου. Το να συμμετάσχεις σε ένα Διαγωνισμό και πόσο μάλλον Παγκόσμιο, είναι μια πρόκληση. Διάβασμα, σεμινάρια, προπόνηση, τεστ, ήταν μέσα στην καθημερινότητα μου. Αμέσως μετά την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, ξεκίνησα να ψάχνω για τα ιδανικά και ιδιαίτερα υλικά που θα χρησιμοποιούσα», θυμάται.
Στόχος του και μετά την παγκόσμια πρωτιά, όπως λέει ο ίδιος, είναι να συνεχίσει να φτιάχνει ποτά και κοκτέιλς που θα μετατρέπονται σε αναμνήσεις. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία, αλλά και επιτυχία από ένα χαμόγελο. Αυτή είναι και η μαγεία της δουλειάς αυτής. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την προσωπική επαφή. Να συζητήσεις, να ακούσεις τον άλλον και να προσπαθήσεις να τον ανεβάσεις ψυχολογικά στο λίγο χρόνο που έχει», τονίζει.
O 39ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κοκτέιλ ήταν μέρος του 62ου ετήσιου συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωσης Barternders και φιλοξενήθηκε στην Πράγα τον περασμένο Αύγουστο. Το εξαήμερο συνέδριο περιελάμβανε την ετήσια γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Bartenders με περισσότερες από 60 χώρες μέλη, workshops και masterclasses, με θέματα τις νέες τάσεις παγκοσμίως στα κοκτέιλ και τα αλκοολούχα ποτά, καθώς και τρεις διαγωνισμούς: Classic cocktail, Flairtending (free style) και non alcoholic.
H Ελληνική Ένωση Μπάρμεν έλαβε μέρος και στις τρεις κατηγορίες με τους Παναγιώτη Γκοβάτσο στο Classic cocktail, τον Κωνσταντίνο Φραντζή, ο οποίος κατέλαβε την 21η θέση στο Flairtending (free style) και τον Παναγιώτη Πάλλη στο non alcoholic.
Η συνταγή του κοκτέιλ «Skyfall II», που απέσπασε το πρώτο βραβείο, είναι η εξής:
* 4.0 cl Grey Goose La Poire
* 3.0 cl Giffard Pampl' Hibiscus
* 4.0 cl Finest Call Passion Fruit Puree
* 2.0 cl Monin Pink Graprfruit Juice
* 3.0 cl Lime Juice, Fresh
* 3.0 cl Perrier
Γαρνιτούρα: Blueberry, cranberry, grapefruit, passion fruit, pineapple leaf, carrot, turnip, chili pepper and mint leaf. Μέθοδος: Shake
- Δείτε παρακάτω τη "μυστική" συνταγή του κοκτέιλ..
Με ποια συστατικά μπορεί να φτιαχτεί το καλύτερο κοκτέιλ του κόσμου; Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα έδωσε ο Παναγιώτης Γκοβάτσος, ο οποίος χρησιμοποίησε... λικέρ, βότκα, αλλά και γεύσεις και αρώματα που θυμίζουν Ελλάδα για να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κοκτέιλ.
Ο λόγος για το κοκτέιλ «Skyfall ΙΙ», με το οποίο ο Παναγιώτης Γκοβάτσος εντυπωσίασε τους κριτές του 39ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Κοκτέιλ της Διεθνούς Ένωσης Bartenders και απέσπασε το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα στους συμμετέχοντες από 56 χώρες όλου του κόσμου.
«Το ποτό που αιχμαλωτίζει όλα τα αρώματα της φύσης, από φρούτα και βότανα μέχρι μπαχαρικά, αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Η νέα τάση της εποχής, που πραγματικά όμως αξίζει, είναι η χρήση σπιτικών - παραδοσιακών λικέρ, βοτάνων, μπαχαρικών και φρέσκων αρωμάτων, που μπορούν να αναδείξουν χυμούς, να δημιουργήσουν δροσιστικά κοκτέιλ», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γκοβάτσος.
«Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το κοκτέιλ που επέλεξα για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό βασιζόταν σε αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν Ελλάδα. Βασικό συστατικό, είναι το λικέρ ιβίσκου που αναδύει ένα υπέροχο άρωμα που σε συνδυασμό με τη βότκα που χρησιμοποίησα χαρίζουν μια αρμονία γεύσεων, αρωμάτων και χρώματος», προσθέτει.
Η δημιουργία του συγκεκριμένου κοκτέιλ δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς για να καταλήξει ο Παναγιώτης Γκοβάτσος στην τελική συνταγή έκανε περισσότερους από 50 διαφορετικούς συνδυασμούς, «αλχημείες και πειράματα», όπως χαρακτηριστικά λέει.
Το κοκτέιλ αποτελεί εξέλιξη του «Skyfall», με το οποίο ο ίδιος κέρδισε την πρώτη θέση στον 18ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κοκτέιλ τον περασμένο Φεβρουάριο. «Το Skyfall που κέρδισε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο, ήθελα να το πίνουν και να αφήνει μία ξεχωριστή γεύση και υφή. Το Skyfall II, που είναι η εξέλιξη του πρώτου, αποτελεί την απόλυτη αποκορύφωση χρωμάτων και γεύσεων. Η μοναδική πολυπλοκότητα τόσων γεύσεων κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους», επισημαίνει ο κ. Γκοβάτσος.
Η επιλογή του ονόματος για τα κοκτέιλ που εντυπωσίασαν στον ελληνικό και στο διεθνή διαγωνισμό δεν είναι τυχαία, αλλά παραπέμπει στην ομότιτλη ταινία του Τζέιμς Μποντ και το τραγούδι της Αντέλ. Ευχή του είναι οι δημιουργίες του να παραμείνουν κλασικής αξίας και να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου, όπως και οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ.
Ο Παναγιώτης Γκοβάτσος γεννήθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αλλά σε μικρή ηλικία ήρθε με την οικογένειά του στη Μονεμβασιά, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.
Στην ηλικία των 16 ετών ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός σερβιτόρου και στη συνέχεια ως μπάρμαν, οπότε και κατέληξε, όπως λέει, «ότι το πάθος και το μεράκι μου, θέλω να το κάνω επάγγελμα».
Με τη συμμετοχή του στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ο Παναγιώτης Γκοβάτσος εκπροσώπησε την Ελληνική Ένωση Μπάρμεν, αφού προηγουμένως είχε κερδίσει την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. «Είμαι ένα άτομο που μ' αρέσουν οι προκλήσεις, η εξέλιξη και η επαγγελματική καταξίωση στο χώρο μου. Το να συμμετάσχεις σε ένα Διαγωνισμό και πόσο μάλλον Παγκόσμιο, είναι μια πρόκληση. Διάβασμα, σεμινάρια, προπόνηση, τεστ, ήταν μέσα στην καθημερινότητα μου. Αμέσως μετά την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, ξεκίνησα να ψάχνω για τα ιδανικά και ιδιαίτερα υλικά που θα χρησιμοποιούσα», θυμάται.
Στόχος του και μετά την παγκόσμια πρωτιά, όπως λέει ο ίδιος, είναι να συνεχίσει να φτιάχνει ποτά και κοκτέιλς που θα μετατρέπονται σε αναμνήσεις. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία, αλλά και επιτυχία από ένα χαμόγελο. Αυτή είναι και η μαγεία της δουλειάς αυτής. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την προσωπική επαφή. Να συζητήσεις, να ακούσεις τον άλλον και να προσπαθήσεις να τον ανεβάσεις ψυχολογικά στο λίγο χρόνο που έχει», τονίζει.
O 39ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κοκτέιλ ήταν μέρος του 62ου ετήσιου συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωσης Barternders και φιλοξενήθηκε στην Πράγα τον περασμένο Αύγουστο. Το εξαήμερο συνέδριο περιελάμβανε την ετήσια γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Bartenders με περισσότερες από 60 χώρες μέλη, workshops και masterclasses, με θέματα τις νέες τάσεις παγκοσμίως στα κοκτέιλ και τα αλκοολούχα ποτά, καθώς και τρεις διαγωνισμούς: Classic cocktail, Flairtending (free style) και non alcoholic.
H Ελληνική Ένωση Μπάρμεν έλαβε μέρος και στις τρεις κατηγορίες με τους Παναγιώτη Γκοβάτσο στο Classic cocktail, τον Κωνσταντίνο Φραντζή, ο οποίος κατέλαβε την 21η θέση στο Flairtending (free style) και τον Παναγιώτη Πάλλη στο non alcoholic.
Η συνταγή του κοκτέιλ «Skyfall II», που απέσπασε το πρώτο βραβείο, είναι η εξής:
* 4.0 cl Grey Goose La Poire
* 3.0 cl Giffard Pampl' Hibiscus
* 4.0 cl Finest Call Passion Fruit Puree
* 2.0 cl Monin Pink Graprfruit Juice
* 3.0 cl Lime Juice, Fresh
* 3.0 cl Perrier
Γαρνιτούρα: Blueberry, cranberry, grapefruit, passion fruit, pineapple leaf, carrot, turnip, chili pepper and mint leaf. Μέθοδος: Shake