Μια ..αηδιαστική αλλά αποτελεσματική θεραπεία για το έντερο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Μια ..αηδιαστική αλλά αποτελεσματική θεραπεία για το έντερο.

Καλύτερα να μην διαβάσετε αυτή την είδηση την ώρα του φαγητού:



 Χάπια κοπράνων!
Βακτήρια που απομονώνονται από ανθρώπινα κόπρανα είναι το δραστικό συστατικό ενός... χαπιού, το οποίο δείχνει να θεραπεύει οριστικά δύσκολες λοιμώξεις του εντέρου. Στο μέλλον, μάλιστα, το ίδιο χάπι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες παθήσεις.

Ερευνητές στον Καναδά δοκίμασαν το χάπι σε 32 ασθενείς με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από το διαβόητο βακτήριο Clostridium difficile, το οποίο προκαλεί ακατάσχετη διάρροια, η οποία μπορεί να κρατήσει μήνες και να αποβεί θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μισό εκατομμύριο Αμερικανοί μολύνονται κάθε χρόνο με το C.difficile, και οι 15.000 τελικά πεθαίνουν.

Τα «χάπια κοπράνων» μεταφέρουν στο έντερο «καλά» βακτήρια, τα οποία εκτοπίζουν το παθογόνο μικρόβιο και αποκαθιστούν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του βακτηρίου είναι η «μεταμόσχευση κοπράνων», κατά την οποία βακτήρια από το παχύ έντερο υγιών δοτών μεταφέρεται στο παχύ έντερο των ασθενών είτε με κλύσμα, είτε με κολονοσκόπηση, είτε μέσω ενός σωλήνα που εισάγεται στη μύτη και φτάνει το γαστρεντερικό σύστημα.

«Πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν τη μεταμόσχευση κοπράνων απωθητική, όσοι όμως έχουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις είναι ευγνώμονες που έχουν πρόσβαση σε μια θεραπεία που λειτουργεί» σχολίασε ο Τίμας Λούι του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, επικεφαλής της τελευταίας μελέτης.

Η ομάδα του Λούι (ΦΩΤΟΓ.) επεξεργάστηκε τα κόπρανα υγιών δοτών μέχρι να απομακρυνθεί κάθε υπόλειμμα τροφής και να μείνουν μόνο ζωντανά βακτήρια. Τα μικρόβια εισήχθησαν στη συνέχεια σε κάψουλες σχεδιασμένες να μένουν ανέπαφες στο στομάχι και να διαλύονται μόνο όταν φτάσουν στο λεπτό έντερο.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές της μελέτης είχαν εμφανίσει πολλαπλές λοιμώξεις με το C.difficile, συνήθως έπειτα από τη λήψη αντιβιοτικών που είχαν σκοτώσει τη χλωρίδα του εντέρου. Το ίδιο το C.difficile μπορεί να αντιμετωπιστεί με ισχυρά αντιβιοτικά, ωστόσο η θεραπεία ουσιαστικά αποστειρώνει το έντερο και το αφήνει ευπαθές σε νέα λοίμωξη.

Καθένας από τους 32 ασθενείς κλήθηκε να καταπιεί 24 με 32 κάψουλες σε διάστημα 5 έως 15 λεπτών. Το χάπι ήταν «καλά ανεκτό», κάτι που σημαίνει ότι κανείς από τους εθελοντές δεν έκανε εμετό.

Όλοι οι ασθενείς απαλλάχθηκαν από το C.difficile και έμειναν υγιής στο διάστημα που παρακολουθούνταν, από τρεις μήνες έως τρία χρόνια. Μόνο ένας εμφάνισε νέα λοίμωξη, αυτό όμως συνέβη όταν έλαβε αντιβιοτικά για διαφορετική πάθηση.

Όπως φαίνεται, τα χάπια κοπράνων θα ήταν αποτελεσματικά για την αποκατάσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου σε ασθενείς που έλαβαν αντιβιοτικά, ακόμα και αν δεν εμφάνισαν λοίμωξη με C.difficile.

Δεδομένου μάλιστα ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με μια ποικιλία παθήσεων, από την παχυσαρκία και το διαβήτη μέχρι συμπεριφορικές διαταραχές, το χάπι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις ασθενών.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν πάντως να απομονώσουν τα συγκεκριμένα «καλά» βακτήρια στα οποία οφείλεται η ίαση ώστε να τα καλλιεργούν στο εργαστήριο αντί να τα απομονώνουν από κόπρανα.

Η καναδική μελέτη δεν έχει υποβληθεί για έλεγχο και δημοσίευση στον επιστημονικό Τύπο, παρουσιάστηκε όμως στο συνέδριο IDWeek, το οποίο πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο και ασχολείται με τα λοιμώδη νοσήματα.πηγή ΔΟΛ.
Bookmark and Share