Περισσότεροι από το 1/4 των 15000 απολύσεων θα προέλθει από τους 25000 που έχουν μπει σε Διαθεσιμότητα, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι υπάλληλοι της Διαθεσιμότητας μέσα σε οχτώ μήνες αν δεν έχουν... προσληφθεί τότε θα οδηγηθούν σε αναγκαστική αποχώρηση και αυτό θα γίνει «σε αρκετές περιπτώσεις», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι πρώτες διαθεσιμότητες ξεκίνησαν από το καλοκαίρι και μέχρι τις αρχές του χρόνου πρόκειται να έχουν φτάσει στον αριθμό των 25000, όπως έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα. Η μη επιστροφή ορισμένων εξ αυτών στο δημόσιο θα προστεθεί στους τριμηνιαίους στόχους της κυβέρνησης, ώστε να συμπληρωθούν οι 15000 έως το τέλος του επόμενου χρόνου.
Συγκεκριμένα το οχτάμηνο των πρώτων «διαθέσιμων» υπαλλήλων τελειώνει τον Μάρτιο του 2014, οπότε και θα γίνει η αποτίμηση του πρώτου τριμήνου της χρονιάς. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι 1000 απολύσεις. Για το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν γίνει 4000 απολύσεις, το τρίτο τρίμηνο άλλες 5000 και το τελευταίο τρίμηνο, 1000 υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν απολυθεί.
Πέραν αυτού ο αριθμός των 15000 θα συμπληρωθεί από υπαλλήλους που εργάζονται σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, καθώς και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη εδώ και δέκα μέρες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει να επιταχύνει τις διαδικασίες αποστολής στοιχείων εκ μέρους των υπουργείων, τα οποία θα αφορούν προτάσεις τους για «λουκέτα» και συγχωνεύσεις οργανισμών.
Όπως υπογράμμιζε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τη συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχουν υπουργεία που ακόμα δεν έχουν αποστείλει αυτά τα στοιχεία. Έτσι έχει προγραμματιστεί γι’ αυτή την εβδομάδα Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθεί αναλυτικά το θέμα των οργανισμών. Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο αρκετοί υπουργοί κωλυσιεργούν εδώ και μήνες. Μάλιστα επί υπουργίας του κ. Μανιτάκη το θέμα το είχε αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος είχε διαμορφώσει μια πρώτη λίστα δημόσιων οργανισμών που θα κλείσουν.
Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής, αρκετά αθλητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα πρόκειται να κλείσουν και με την παράλληλη απόλυση εκατοντάδων υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτά.
Παρά τις «γκρίνιες» μέσα στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς η εικόνα που δόθηκε από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το ραντεβού με την Τρόικα, ήταν θετική για το θέμα αυτό.
Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ επέμεινε πως οι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν, θα αντικατασταθούν με άλλους 15.000, οι οποίοι θα προσληφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ.