(και) Νεοζηλανδοί θέλουν τον ΟΛΠ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

(και) Νεοζηλανδοί θέλουν τον ΟΛΠ..

 

  • Στα ύψη ανεβαίνει το επενδυτικό θερμόμετρο στον Πειραιά, με τον ΟΛΠ να μπαίνει στο «στόχαστρο» νεοζηλανδικών εταιρειών μεγάλου... βεληνεκούς.



Την ίδια ώρα που η... κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την υπογραφή του φιλικού διακανονισμού με την Cosco, για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να ανοίξει ο δρόμος της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, ένα επενδυτικό σχήμα μεγάλου βεληνεκούς από τη Νέα Ζηλανδία χτυπά την... πόρτα του Πειραιά.

Προ ημερών, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έλαβε μια επιστολή υπογεγραμμένη από ένα επενδυτικό σχήμα το οποίο αποτελείται από τις Morrison & Co και ICM Limited, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για συμμετοχή στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ.

Πρόκειται για εταιρείες που ελέγχουν ένα τεράστιο όμιλο που δραστηριοποιείται στο πεδίο των κατασκευών και των μεταφορών σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βρετανία και η Βραζιλία. Στη λίστα των ελεγχόμενων εταιρειών βρίσκεται και ένα επενδυτικό fund, οι μετοχές του οποίου έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και δραστηριοποιείται στις αναδυόμενες αγορές.

Η Morrison & Co ανήκει σε μια από τις πιο ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες της Νέας Ζηλανδίας με συμμετοχές σε πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο, με τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια να ανέρχονται σε 5 δισ. δολάρια.

Τομείς δράσης
Με βασική επενδυτική αιχμή το fund Infratil Limited, η εταιρεία δραστηριοποιείται στους τομείς των δημόσιων μεταφορικών υποδομών αλλά και της ηλεκτροπαραγωγής, της διανομής φυσικού αερίου στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και των διυλιστηρίων. Στη λίστα των εταιρειών που συμμετέχει συμπεριλαμβάνονται και δύο αεροδρόμια στη Νέα Ζηλανδία και τη Γλασκόβη.

Η δεύτερη εταιρεία στο επενδυτικό σχήμα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Πειραιά είναι η ICM Limited, έχοντας ως βασικό αντικείμενο τη διαχείριση του εισηγμένου fund Utilico Emerging Markets Limited, με ενεργητικό της τάξης των 500 εκ. ευρώ, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου μάλιστα συμμετέχει και ένας Ελληνας τραπεζίτης.

Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Ζαγοραίο, που κατείχε τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Trust Ανδρομέδα, ενώ συμμετείχε και στο ΔΣ της Probank, που απορροφήθηκε από την Εθνική.

Η ICM Limited συμμετέχει σε μια από τις μεγαλύτερες διαχειρίστριες εταιρείες λιμένων στον κόσμο, την International Container Terminal Services, φιλιππινέζικων συμφερόντων, που στο παρελθόν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επίσης, έχει επενδυτική παρουσία σε εμπορευματικούς σταθμούς στη Λατινική Αμερική.

Το νεοζηλανδικό ενδιαφέρον για τον Πειραιά αναμφίβολα ανεβάζει το επενδυτικό θερμόμετρο στον ΟΛΠ, συγχρόνως όμως δημιουργεί και νέα δεδομένα στην υπόθεση του φιλικού διακανονισμού με τους Κινέζους που επιμένει να μπλοκάρει η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να ανάψει το πράσινο φως για τη συμφωνία με την Cosco και επιμένει να ζητά απαντήσεις που αφορούν την επικείμενη συμφωνία με τους Κινέζους, τινάζοντας στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Μετά τις απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα 23 ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον φιλικό διακανονισμό ανάμεσα στον ΟΛΠ και την κινεζική εταιρεία, η Κομισιόν «ξαναχτύπησε» με νέα επιστολή που περιλαμβάνει 14 αυτή τη φορά ερωτήματα για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται όμως ότι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υπόθεση, καθώς το νεοζηλανδικό ενδιαφέρον αν μη τι άλλο δείχνει να διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Κομισιόν ότι η υπογραφή του φιλικού διακανονισμού μεταξύ άλλων εδραιώνει τους Κινέζους στο λιμάνι του Πειραιά και ατονεί το ενδιαφέρον άλλων επενδυτών για συμμετοχή στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Bookmark and Share