Θα ήταν παγίδα να εμπλακούμε σε έναν διάλογο, εν γνώσει μας ότι οι βασικές αρχές λύσης δεν γίνονται αποδεκτές, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, διαμηνύοντας προς τα Ηνωμένα Έθνη και «τρίτους» ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και αποφασισμένη να εμπλακεί σε ένα διάλογο ουσίας.
Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία κοινής...δήλωσης, που θα καθορίζει «με σαφήνεια και χωρίς το όποιο ίχνος αμφισβήτησης» τις βασικές αρχές λύσης.
Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και αποφασισμένη να εμπλακεί σε έναν διάλογο ουσίας για επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, σημείωσε, την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία κοινής δήλωσης, η οποία «θα καθορίζει με σαφήνεια και χωρίς ίχνος αμφισβήτησης τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, οι οποίες διαχρονικά και κατ΄επανάληψη καταγράφονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε επιπλέον ότι οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς συνάδουν πλήρως με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα η τουρκική πλευρά να σεβαστεί τις επανειλημμένες διακηρύξεις της, ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για μια σύντομη λύση του Κυπριακού, «λύση, που θα είναι βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια».
Αισιόδοξος ο Ντάουνερ
Την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για κοινή δήλωση, εκφράζει από την Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Σε γραπτή του δήλωση κάνει λόγο για «σκληρή δουλειά που έχει γίνει και σε ικανοποιητική πρόοδο». Απομένει, σημειώνει ο κ. Ντάουνερ, «ακόμη κάποια δουλειά, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι το ανακοινωθέν μπορεί να συμφωνηθεί τις επόμενες ημέρες».
«Πυρά» Χρυσόστομου
Εν τω μεταξύ, έντονες επικρίσεις διατύπωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εναντίον του γγ των Ηνωμένων Εθνών.
«Είδαμε όλοι προ ημερών τον Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος λόγω της θέσης του θα έπρεπε να ήταν ο υπερασπιστής αρχών, να γίνεται ο καταπατητής τους. Δεν σέβεται αυτές τις αρχές, γιατί δεν συμφέρει στα συμφέροντα των ισχυρών της γης να τις υλοποιούν. Ενεργούν έτσι, γιατί υπολογίζουν τα πάντα με την οικονομική ισχύ».
Ο κ. Χρυσόστομος ήταν λάβρος και κατά του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. «Εάν είχε λίγο σεβασμό πρώτα στον εαυτό του και έπειτα στους άλλους, θα έπρεπε να είχε φύγει προ διετίας» είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Ντάουνερ προσφέρει τις χείριστες υπηρεσίες εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών».
Ο Αρχιεπίσκοπος, τέλος, συνεχάρη τον πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη για τη στάση, που τηρεί στο Κυπριακό.