Τι συμβαίνει με την τρόικα; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Τι συμβαίνει με την τρόικα;

 
  • Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου με την κυβέρνηση να βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ των απαιτήσεων των εταίρων και δανειστών μας και της άρνησης πολλών βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ να συναινέσουν στην λήψη νέων μέτρων.



Η χθεσινή δήλωση του ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ότι «μας χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια με την ελληνική κυβέρνηση», είναι.. ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Eνδεικτική του εκνευρισμού που διακατέχει την ελληνική πλευρά ήταν και η απάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ωστόσο η δήλωση αυτή απηχούσε το ένα μέρος της αλήθειας. Το άλλο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, είναι ότι η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να υποστηρίζει, πληρώνοντας φυσικά και το ανάλογο κόστος, μέτρα και προγράμματα τα οποία στη συνέχεια υπό το φόβο των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, των βουλευτών και των κομματικών στελεχών δεν έχει το θάρρος να τα εφαρμόσει ή καθυστερεί χαρακτηριστικά να το κάνει.

Για το ίδιο στέλεχος η ουσία είναι ότι σχεδόν όλα τα θέματα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτή τη στιγμή είναι «ανοιχτά». Και ακριβώς επειδή συνδέονται μεταξύ τους δεν μπορεί να κλείσει κανένα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ακύρωσης από την τρόικα της συνάντησης της Δευτέρας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς, όπως είχε γράψει το naftemporiki.gr , με ανοιχτό το θέμα των ΕΑΣ, δεν είχαν κανέναν λόγο να συζητήσουν με τον υπουργό το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο. Γι' αυτό και επέλεξαν να δείξουν με αυτόν τον τρόπο και τη δυσαρέσκειά τους για τις - πάντα κατά τη γνώμη τους - καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς. Έτσι, ή κάπως έτσι, καταλήγει το εν λόγο στέλεχος, «χάνουμε ένα - ένα τα διαπραγματευτικά μας ατού».

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή δήλωση του ευρωπαίου αξιωματούχου, έλεγε άλλο κυβερνητικό στέλεχος, είναι η πρώτη που δείχνει μέρος των προθέσεων των δανειστών μας και θα πρέπει να ηχήσει στα αυτιά της κυβέρνησης σαν κώδωνας κινδύνου.

Το κακό για την κυβέρνηση είναι ότι αν επιλέξει τη «φυγή προς τα μπρος» είναι αναγκασμένη να το κάνει στην πιο δύσκολη γι' αυτήν περίοδο. Με τον κόσμο στην κυριολεξία εξαντλημένο, τις κοινοβουλευτικές ομάδες στα «μπαλκόνια» και το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Εντός αυτού του κλίματος μια εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της τρόικας είτε στο σύνολό τους, είτε στα πιο ζέοντα θέματα «θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία».

Το σίγουρο είναι ότι θεωρείται πλέον δεδομένο πως δεν θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις ούτε στο Eurogroup της Πέμπτης, αλλά ούτε και σε αυτό της 22ας Νοεμβρίου.

Οι δανειστές δείχνουν φανερά πλέον ότι δεν βιάζονται. Το ορόσημο των γερμανικών εκλογών εύκολα μετατέθηκε για τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

Ακόμη και η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα μπορεί, λένε οι Βρυξέλλες, να τραβήξει και μέσα στο 2014 επιβεβαιώνοντας και το ρεπορτάζ του naftemporiki.gr που μόλις προχθές μιλούσε για «καλό Δεκέμβρη και βλέπουμε».

Εντός αυτού του κλίματος η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τουλάχιστον το ακανθώδες θέμα του ΕΝΦΑ. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούν για μία λύση που θα συνδυάζει στοιχεία του υπάρχοντος σχεδίου του Ενιαίου Φόρου και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) το οποίο θα βασίζεται στη θεσμοθέτηση ενός αφορολόγητου ορίου.

Πίσω από τη σπουδή της κυβέρνησης κρύβεται η άποψη συνεργατών του Πρωθυπουργού ότι «πρέπει να κλείνει ένα θέμα για να ανοίγει ένα άλλο». Στην αντίθετη περίπτωση αν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κλιθούν την ίδια περίοδο να τοποθετηθούν για μια σειρά από θέματα ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Bookmark and Share