Mια... Κινέζα στο Μαρκόπουλο βρήκε σπίτι και βίζα με 252.000 ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Mια... Κινέζα στο Μαρκόπουλο βρήκε σπίτι και βίζα με 252.000 ευρώ

 

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εγκατασταθεί στο νέο της σπίτι στο Μαρκόπουλο η Κινέζα επιχειρηματίας Τζιν Χονγκ με την οικογένειά της.




Με την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου, εμβαδού 160 τ.μ., τον περασμένο Αύγουστο, έγινε ο πρώτος υπήκοος τρίτης χώρας που έκανε χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου που...  προβλέπει χορήγηση άδειας παραμονής σε όσους αποκτούν ακίνητη περιουσία στη χώρα μας αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Στο κατόπι της αναμένονται και εκατοντάδες άλλοι, καθώς στον Οργανισμό Invest in Greece (Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.), που «τρέχει» το πρόγραμμα σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών, τα σχετικά ερωτήματα έχουν ξεπεράσει τα 300, ενώ ήδη 50 αιτήσεις για άδειες διαμονής βρίσκονται στη φάση της διεκπεραίωσης στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ουκρανία, το Ντουμπάι, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και τις χώρες του Κόλπου.

Εμπόδια
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παπαϊωάννου, πρόεδρο της εταιρείας BuildUp, η οποία έκλεισε την πρώτη αυτή συμφωνία (η διώροφη μεζονέτα στο Μαρκόπουλο πωλήθηκε 252.000 ευρώ με την αντικειμενική αξία να είναι 160.200 ευρώ), η ζήτηση είναι μεγάλη, καθώς η Ελλάδα προσφέρει το δελεαστικότερο σχετικό πακέτο σε σχέση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. «Η Κύπρος έχει το όριο στις 300.000 ευρώ, χωρίς όμως να είναι πλήρες μέλος Σένγκεν, η Πορτογαλία στις 500.000 ευρώ, ενώ η Ισπανία επίσης στις 500.000 αλλά με προϋπόθεση ανανέωσης της βίζας ανά δύο χρόνια. Η Ελλάδα ζητεί ανανέωση ανά πενταετία, κάτι που δίνει μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια στον αγοραστή», εξηγεί. Ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει αρκετά μεγάλο διαθέσιμο προϊόν, ενώ οι τιμές κυμαίνονται 30-35% κάτω από τα επίπεδα του 2008. «Οποιος θέλει να ταξιδεύει ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το διαβατήριό του είναι η Ελλάδα». Οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους εστιάζουν σε μεγάλες πόλεις και εν γένει σε περιοχές που μπορούν να τους προσφέρουν 12μηνη πρόσβαση και διαβίωση. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρει φυσικά η Αθήνα (και ιδίως οι περιοχές στα Μεσόγεια και τον Σαρωνικό), η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Από τον Απρίλιο που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα, η ζήτηση έχει υπάρξει σταθερά ανοδική. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ωστόσο, εμφανίζει σχετική κάμψη. Αιτία, η νέα κόντρα της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ. «Αυτή τη στιγμή ανταγωνιζόμαστε άλλες χώρες για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Είναι αναμενόμενο όταν παρουσιάζεται κάποιο τέτοιο θέμα, οι άλλες χώρες να το προβάλλουν υπερβολικά για να τραβήξουν τους υποψήφιους αγοραστές», λέει ο κ. Παπαϊωάννου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα της Κύπρου που είχε ξεκινήσει θεαματικά το ’11 (οι Κινέζοι έχουν στήσει «παροικία» στο νησί), υπέστη σοβαρή ζημιά με τις εξελίξεις του περασμένου Μαρτίου και ακόμα δεν έχει επανακάμψει. «Εισπράττουμε ότι δεν υπάρχει ακόμα σταθερότητα στη χώρα. Οταν ακούν ότι υπάρχουν πιέσεις και ότι το σκηνικό είναι πάλι αβέβαιο, προβληματίζονται». Στελέχη της αγοράς αναφέρουν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη προβολή του προγράμματος στο εξωτερικό, ούτως ώστε να εδραιωθεί σταθερή επισκεψιμότητα κάθε μήνα.

Τι προβλέπει ο νόμος

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4146/2013 δίνει τη δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών να αποκτήσουν άδεια παραμονής με πενταετή ανανέωση εφόσον αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ύψους 250.000 ευρώ. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα ύψους επίσης 250.000 ευρώ. Δικαίωμα για απόκτηση βίζας έχουν και τα μέλη των οικογενειών τους. Πρόκειται για βίζα τύπου C που δίνει δικαίωμα μετακίνησης στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, αλλά όχι και δυνατότητα εργασίας. Εξάλλου, οι ξένοι αγοραστές κινούνται κυρίως από επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Καθημερινή.
Bookmark and Share