Σε μια κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιτευχθεί πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, ποντάρει η κυβέρνηση, ώστε να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαλλαγμένη από τις πιέσεις των πιστωτών.
Η τρόικα φαίνεται ότι έχει χαλαρώσει τις πιέσεις της αναφορικά με το σύνολο των προαπαιτουμένων και δείχνει διατεθειμένη να αποδεσμεύσει την... υπόδοσή των 1 δισ. ευρώ με συμφωνία στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο οικονομικό επιτελείο, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, είναι ότι εύκολα ή δύσκολα θα καταφέρουν τελικά να αποσπάσουν από την τρόικα το πράσινο φως, τουλάχιστον για την εκταμίευση της υποδόσης των 1 δισ. ευρώ, πριν από τα Χριστούγεννα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την έναρξη της καινούργιας χρονιάς.
Οπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω μια απλής τηλεδιάσκεψης του EuroWorkingGroup μετά την επίσκεψη των ελεγκτών στην Αθήνα. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει και το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμα ένα έκτακτο Eurogroup, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, το οποίο δεν θα έχει επίσημα στην ατζέντα την Ελλάδα (η ατζέντα θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκά τραπεζικά θέματα), αλλά εκεί θα μπορεί να ληφθεί η απόφαση εκταμίευσης της υποδόσης που είναι σε εκκρεμότητα.
Επιστροφή τρόικας
Σε αυτό το πλαίσιο και μετά τα θετικά μηνύματα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες, πύκνωσαν οι πληροφορίες ότι είναι πολύ πιθανό οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας να επιστρέψουν στην Ελλάδα ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η επιστροφή της τρόικας, εάν και όποτε γίνει, θα αφορά κυρίως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών, τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και τον έλεγχο των τεσσάρων προαπαιτουμένων (ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα-απολύσεις στο Δημόσιο, οφειλές Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, κώδικας Δικηγόρων).
Ειδικά στο μέτωπο των τεσσάρων προαπαιτούμενων δράσεων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι φαίνεται πως έχει βρεθεί η χρυσή τομή και στο πλέον μείζον ζήτημα που είναι οι αμυντικές βιομηχανίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και τον αντιπρόεδρο Ολι Ρεν, υπήρξε εκτενής συζήτηση για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών και ιδιαίτερα για τα ΕΑΣ, όπου και βρέθηκε κοινή συνισταμένη για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
Ηδη η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει το σχέδιο που αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες, το οποίο θα προβλέπει αναδιάρθρωση εν λειτουργία και απολύσεις.
Εφ' όσον το τελικό σχέδιο που θα παρουσιάσει στην τρόικα έχει τη σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής, τότε ανοίγει και ο δρόμος για τη λήψη απόφασης να αποδεσμευθούν τα 1 δισ. ευρώ της υποδόσης, το πιθανότερο στις 17 Δεκεμβρίου σε συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.
Μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος είπε πως «έχουμε πάρει πάνω μας τη διάσωση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ στο μέτρο του δυνατού. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για την εξυγίανσή τους». Ο ίδιος υπογράμμισε πως απαιτείται νέος προσανατολισμός, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και άμεσος εξορθολογισμός, σημειώνοντας πως κεντρική επιλογή αποτελεί «η ελαχιστοποίηση του κόστους και η μεγιστοποίηση του οφέλους».